Читај ми!

Деца избеглице без пратње најрањивија

Мрежа организација за децу Србије истиче да су деца избеглице без пратње најрањивија и да су изложена већим ризицима од злостављања, дечијег рада и трговине људима, због чега их треба хитно заштити.

Подаци УНХЦР-а од 2008. до 2014. године показују да је број страних малолетника, без пратње, који су затражили азил у Србији већи од 3.000, а да је од почетка 2015. број идентификованих малолетника без пратње у западном Балкану благо порастао, преноси Танјуг.

Константан раст званичног броја малолетника без пратње и немогућност утврђивања сиве бројке која је вишеструко већа, али и одвојене деце, захтевају хитно мобилисање свих снага и ресурса да би били заштићени и они и њихова права.

"Деца избеглице без пратње, одвојена су од родитеља, старатеља или друге одговорне особе за дете. У непознатом окружењу, без основних услова за живот и међу људима чији језик не разумеју, изложена су већем ризику од сексуалног искоришћавања и злостављања, дечијег рада, трговине људима и различитим видовима злоупотребе и насиља што захтева хитно и систематско деловање", наводи се у саопштењу МОДС-а.

Закон о азилу Србије малолетника без пратње дефинише као "странца који није навршио 18 година и који приликом уласка у Србију нема или је након уласка у њу, остао без пратње родитеља или старатеља".

Само дефинисање малолетника без пратње у нашем законодавству се бави техничким делом, не опажајући ризик у коме се налази.

Зато је, истичу, неопходно дефинисати јасне процедуре у поступању са малолетницима, што захтева међусекторску и међуагенцијску сарадњу у најбољем интересу детета, јачање капацитета центара за социјални рад и развој смерница како да се препозна да малолетник без пратње трпи или је трпео неки вид злостављања или занемаривања.

Истиче се и да треба дефинисати тачне процедуре након идентификације малолетника без пратње како би се утврдило да ли је претрпео или трпи насиље. Такође треба припремити све системе да се према страним малолетницима без пратње опходи као према деци приоритетно, а тек онда се бавити њиховим миграцијским статусом.

У МОДС-у сматрају и да треба направити центар у коме ће деца избеглице без пратње моћи да буду смештена и где би могла да остваре основна права која су им загарантована међународним и домаћим законодавством.

МОДС је поздравио досадашње напоре Владе Србије да одговори на избегличку кризу и ублажи тегобе људи и деце који пролазе кроз земљу, а посебно напоре појединаца и организација које се укључују, организују подршку и пружају неопходну помоћ.

"Међутим, имајући у виду ескалацију и размере кризе и предстојећу зиму, неопходно је учинити додатне напоре и, на националном нивоу, унапредити и оснажити систем азила и капацитете за пружање подршке избеглицама према ургентним потребама деце и њихових породица", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару