Читај ми!

Прети ли нови избеглички талас из Либана?

Хоће ли миграције успорити зима или политички договори? Европски комесар Јоханес Хан у интервјуу немачком "Велту" упозорава да је ситуација у Либану тешка, и да би наредни избеглички талас могао да крене одатле. Да ли ће више од милион људи, колико их има у Либану, кренути балканском рутом и проћи кроз Србију, нико од надлежних не може ни грубо да процени. Кажу да ситуацију прате на дневном нивоу, и поручују да нема потребе за новим прихватним центрима.

Малобројне избеглице су заклон од кише потражиле на паркингу близу Београдске аутобуске станице. Од почетка године кроз нашу земљу је прошло 180.000 људи.

Нико не може прецизно да процени колико ће људи у наредном периоду проћи кроз нашу земљу. У Министарству унутрашњих послова добили смо неодређену процену – да ће у наредних неколико година кроз Србију проћи стотине хиљада избеглица. У Безбедносно-информативној агенцији нисмо добили никакву процену.

Ни у Радној групи Владе Србије за мигранте не желе да лицитирају. Прогнозу нема ни УНХЦР, јер кретање избеглица, кажу, прате само од Грчке.

"Кристалну куглу нико нема, тако да се не може предвидети", каже Мирјана Миленковски из УНХЦР-а.

Оних који још нису стигли до Европске уније тренутно има скоро четири милиона. Највише их је у избегличким камповима у Турској, затим Либану и Јордану. Шта би могло да утиче на одлуку избеглица да крену на пут дуг 5.000 километара?

"С обзиром на искуства УНХЦР-а на глобалном нивоу, обично зими те миграције успоре", каже Мирјана Миленковски.

"Оно што утиче на број људи је да ли ће Грци контролисати границе, бродовима бесплатно превозити људе, да ли ће Македонци возовима бесплатно превозити људе", каже Радош Ђурић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

Избеглице се крећу у складу са својим потребама, оцењује ресорни министар.

"Није потребно градити нове капацитете, али ћемо ојачати постојеће капацитете. Ево данас, мени је бескрајно жао да видим људе како кисну у парку, иако волонтери упућују у наш прихватни центар у Крњачи", каже министар Александар Вулин.

Наредни талас миграције најпре би био спречен миром у Сирији. Можда би га спречила и милијарда евра коју је ЕУ наменила Турској за побољшање животних услова избеглица. И зима која долази.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару