Читај ми!

Шта је за Србију "Београд на води"?

Камен темељац јуче је постављен. Првог радног дана "Београда на води" припрема се терен за постављање шипова за будуће стамбене куле. А полемика о томе шта је за Србију "Београд на води" не јењава. Власт тврди – остварење сна, а противници – стављање правног система државе ван снаге.

Део правника тврди да камен темељац задире у темеље српског правног система и позива се на конкретне одредбе.

"Уговором је предвиђено да Србија гарантује да неће допустити било какве иницијативе које могу да доведу у питање реализацију овог уговора. Значи да је забрањено и Уставном суду да евентуално делује по иницијативи било ког грађанина или организације у вези са оценом уставности овог споразума", каже адвокат Владимир Гајић.

Од правника из градске власти објашњење – одредба сугерише једино да нема одлуке суда или друге институције која спречава примену уговора.

Друго спорно питање су гаранције – има ли их да ће пројекат бити комплетиран?

"Нема гаранција. Природно је да људи осећају страх", каже представник "Игл Хилса" Мухамед Алабар.

"Верујте ми на основу кредибилитета господина Алабара, чули сте га јуче, то је особа која је преко 50 милијарди долара инвестирала у свом животу, која је власник Бурџ Калифе. Он својим именом и кредибилитетом стоји иза овога. Ја не видим ниједну сумњу да ће тако бити", каже градоначелник Синиша Мали.

Савски амфитеатар, према уговору, допола би требало да никне за 20 година. Тек тада ће и инвеститор први пут полагати рачуне шта је изграђено.

"То значи хипотетички да он може и након што су ископали ову темељну рупу у коју су ставили временске капсуле са порукама, да следећих 20 година не ради ништа и Србија не може никакво питање да постави. То су неке гаранције на реч", каже Гајић.

"Уколико не успеју да заврше, онда ми имамо право да то понудимо другом инвеститору. И када понудимо за 20 година, они су нешто већ урадили, тада већ та земља има своју вредност", каже градоначелник Београда Синиша Мали.

Има је и сад, тврде критичари – који још мисле да инвеститор има право да присвоји земљиште под објектом и око њега без ограничења. Власт и то демантује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару