Читај ми!

Полемике о судбини "Двориштанцета"

Миксер тим упутио је отворено писмо градоначелнику Београда Синиши Малом и позвао га да обустави рушење "Двориштанцета", а градоначелник каже да су корисници тог нелегалног објекта још у јулу знали да треба да се иселе.

Синиша Мали је рекао да је решење о рушењу донето још у јануару, а закључак у јулу и да су власници, односно корисници тог нелегалног објеката знали да треба да се иселе још у јулу месецу, јавља Танјуг.

"Били су у Скупштини града, молили и тражили да их не дирамо докле год се не заврши летња сезона како би могли да зараде неки новац, опет у нелегалном објекату. Ми смо им људски изашли у сусрет. Рекли добро, нека буде то још месец - два дана док не прође летња сезона, након тога ми радимо оно што радимо на подручју целог Савског амфитеатра", рекао је градоначелник.

Истиче да ништа није урађено брзином светлости и да се на рушење "Двориштанцета" чека од јула ове године, јер је господин који користи тај нелегални објекат, за ког претпоставља да не плаћа ни порезе, пошто не плаћа закуп јер је објекат нелегалан, тражио да заради још мало екстра пара за себе.

Ради се само о томе да неко има интерес да зарађује екстра паре у нелегалном објекту, који је добио решење за рушење још у јулу, истакао је градоначелник.

Градоначелник је указао да је тај нелегални објекат где су корисници у наводном закупу, још дат у подзакуп што је кривично дело и поручио им да објасне јавности на који начин су то мислили да ураде и колико дуго је још то требало да им пролази да би остварили своје приватне интересе.

Миксер тим је у отвореном писму градоначленику Београда навео да је јуче, по његовом налогу отпочело рушење "Двориштанцета, култне београдске оазе добре енергије, неизоставне адресе савамалске и културно-туристичке понуде.

"Чините то брзином немачког 'блиц крига', ултиматумом за исељење који је словио на сурових седам дана", наводи се у писму и напомиње да се у комплексу "Двориштанцета", налази и студио нашег врхунског пијанисте Васила Хаџиманова, који такође мора на улицу са свом својом опремом.

Позивање на правно-формалне разлоге хитног рушења неодољиво подсећају на чувену реченицу генијалног Николе Пашића - "Закони су за противници", наводи се у писму упућеном градоначелнику.

"У земљи са 1,5 милиона нелегалних објеката, у земљи у којој су и синови председника државе власници нелегалних објеката уз Саву, у земљи у којој је могуће изградити игралиште за децу поред Саванове на метар од пруге којом пролазе теретни возови са запаљивим материјама, Ваша акција неминовно афирмише принцип селективне правде", стоји у писму.

"У Савамали сте одавно увели страх, несигурност и сви који овде живимо и радимо, осећамо се као да смо под неком врстом окупације, додаје се у писму Миксер тима.

Као и селективна борба против корупције, тако и селективно примењивање закона, јесу одлике тоталитарних друштава без снажних, независних институција које раде свој посао "ни по бабу ни по стричевима", наводи се у писму.

"Ваше одсуство слуха за све специфичности Савамале као нове културно-туристичке дестинације на мапи Европе - која је само овог лета проглашена од стране четири престижна светска медија као једна од најбољих европских дестинација, је поражавајуће", наводи се у писму.

Према њиховим речима, креативна четврт - Савамала није настала на принципу власништва над објектима, него на принципу концепта и нико од преко педесетак савамалских предузетника у Савамали није власник свог објекта, већ власник концепта који је прославио Београд широм света.

"Ваша актуелна стратегија очигледно открива ваш наум - преко власничког принципа, спроводимо рушење савамалског културног концепта", наводе из Миксер тима.

"Ако махнито терате на улицу једног Васила Хаџиманова, а да нисте пријатељски сели ни са њим, ни са власником 'Двориштанцета' Михајлом да поразговарате о варијанти пресељења на другу локацију, у неком разумном, хуманом року, већ их гвозденом чизмом терате да покупе своје ствари и нестану у року од одмах, какву поруку шаљете Београђанима, културној јавности?", пита у писму Миксер тим.

"Били смо упорни, чак и када сте нам послали градску инспекцију са налогом за рушење баште Миксер Хоусе-а у још краћем року, од само два дана. Показали смо све стрпљење и добру вољу коју је било јако тешко мобилисати код великог броја учесника у пројекту", наводи се у писму.

После случаја "Двориштанце" та сарадња, више није могућа, наводе из Миксер тима и додају да свесно индивидуализирају одговорност градоначелника јер у Управи града Београда, у великом броју јавних институција, у Влади републике Србије, има позитивних људи који имају много више слуха и симпатија за културни процват Савамале и свакако да овај посао не би радили на овако робустан и аутистичан начин.

Они су позвали градоначелника да пробуди добро у себи, пружи руку својим грађанима, обуставит ничим оправдану акцију хитног рушења и инвазије у старом градском ткиву Савамале док још има времена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару