Ђурић: Све ресурсе ставити у функцију повратка расељених

Дводневни скуп о одрживим решењима за проблеме интерно расељених лица са Косова и Метохије одржава се у Будви. Директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Марко Ђурић рекао је да су скупови попут овог прилика да се сви ресурси ставе у функцију повратка расељених, и поручио да је Влада Србије чврста у намери да омогући повратак људи.

Скупови попут овог о одрживим решењима за проблеме интерно расељених лица са КиМ у Будви представља прилику да се сви ресурси домаћих, међународних и регионалних организација ставе у функцију повратка расељених на КиМ, истакао је Марко Ђурић, преноси Танјуг.

"Наступило је крајње време да институције, владе и организације окупљене на овом скупу удруже снаге да избеглицама и интерно расељенима омогућимо да се након 16 година прогнанства врате у своје домове и на подручја са којих су прогнани", рекао је Ђурић. 

Ђурић је додао да више није довољно набрајати само разлоге због којих се нису вратили и "упирати прстом између различитих организација и влада да би се пронашао кривац".

"Дошло је крајње време да се нађу решења за интерно расељена лица, избеглице и зато смо овде. Србија снажно подржава регионалну инцијативу која треба да окупи снаге, владе и институције које као свој циљ виде стварање предуслова за повратак и што је најважније реализацију повратка", каже Ђурић.

Додаје да су наше организације имале успеха, али и много неусеха по том питању.

Истакао је да не може бити задовољавајуће да се процес повратка сведе само на интеграцију јер то није повратак, нити суштинско отклањање последица ратних сукоба, већ потребно жртвама рата омогућити да поврате своју имовину и врате се места из којих су протерани. 

"Морамо зато да предузмемо све могуће институционалне и политичке мере да би омогућили да препреке на терену буду отклоњење, а резултати нашег рада у претходна два дана стварају такве институционалне и правне претпоставке", додаје Ђурић. 

Како је рекао, циљ је да закључци скупа буду што пре примењени јер ако то буде спроведено у дело избегла, протерана и расељена лица више неће имати потешкоћа.

"Влада Србије неће чекати већ ће активно подржати иницијативе за повратак које су тренутно у фази припреме и реализације. Већ у 2016. очекујемо изградњују првог великог повратничког насеља", истакао је.

Ђурић је додао да је важно да све што се ради на том плану буде добро организовано.

Захвалио је свима који су учествовали на дводневном скупу у Црној Гори и поручио да Влада Србије чврсто стоји у намери да омогући повратак људи.

Скуп о одрживим решењима за проблеме интерно расељених лица са КиМ организују мисија ОЕБС на КиМ и комесаријат УН за избеглице. 

Предвиђено је да радна група за техничка питања доврши предлоге у вези са примарним подручјима за одржива решења као што су право на имовину, цивилна документација, управљање подацима и кооперација.Министар за заједнице и повратак у косовској влади

Далибор Јевтић рекао је да су идентификоване области које су проблем за повратак расељених, а да су то пре свега, питања имовине, личних докумената, и питања које се односе на сам дијалог и безбедност.

Истакао је да ће бити успостављена саветодавна група за руковођење подацима расељених.

"Када је у питању имовина, дали смо препоруке како да се то другачије решава у будуће, а за сваку од ових области највећа одговорност лежи на институцијама Косова", рекао је Јевтић.

Каже да би ресурси свих институција у земљама у окружењу требало да буду удружени како би се питања повратка квалитетнија решавала.

"Желимо да породицама које су изразиле жељу да се врате то омогућимо", рекао је Јевтић и додао да је око 200.000 расељених са Косова, а да се од 2000. године до данас се вратило око 25.540 лица, што је свега десет одсто од броја расељених након ратних дешавања..

Како је казао, повратницима неће бити обезбеђено само земљиште већ и први услови, куће, стамбене јединице, као и економски пакети који би им помогли у првој фази.

Министарка рада и социјалног старања Црне Горе Зорица Ковачевић рекла је да је важно што су усвојена три важна документа која ће омогућити сарадњу на пољу добровољног повратка.

"Ова документа ћемо унапредити тиме што ћемо обезбедити услове, а Влада Црне Горе и Министарство рада и даље ће наставити да предано ради на пружању помоћи породицама које су изразили спремност за повратак", рекла је Ковачевић.

Навела је да је 100 породица изразило жељу за повратак, а да је изградња једног дела кућа почела.

Сутра ће бити одржан форум на највишем нивоу, на којем ће, како је најављено, присуствовати представници институција из Београда, Приштине, Подгорице и Скопља који ће разматрати и, потом, усвојити предлоге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи