Сарадња агенција за борбу против корупције Србије и Италије

Директори агенција за борбу против корупције Србије и Италије, Татјана Бабић и Рафаеле Кантоне, потписали у Риму Протокол о сарадњи те две институције чији је циљ јачање ефикасности у борби против корупције, посебно у контексту процеса европских интеграција Србије.

Татјана Бабић је после потписивања Протокола о сарадњи рекла да корупција не зна за границе и да то није само национални феномен, већ да ''сви имамо сличне проблеме и искуства због чега смо неизоставно упућени да сарађујемо''.

''Потписивање протокола о сарадњи између Агенције за борбу против корупције Србије и италијанске антикорупцијске институције је важно за агенцију и нашу државу због развоја међународне сарадње посебно у контексту процеса приступања Србије Европској унији'', рекла је Бабић за Танјуг.

Бабић је указала и да је потписивањем протокола озваничен договор направљен приликом недавне посете Кантонеа и његових сарадника Београду.

Према речима директорке Агенције за борбу против корупције, битно је да ће размена искустава између две институције у многоме допринети ефикаснијем раду.

''Овим документом смо и званично одредили начине сарадње наше две институције које имају сродне, превентивне надлежности'', истакла је Бабић додајући да Агенција у свом искуству има нешто што може да користи италијанским колегама.

Имајући у виду међународни правни оквир за борбу против корупције и потребу сарадње између антикорупцијских институција, као и њихових сродних овлашћења препозната је потреба за потписивањем документа о сарадњи у области превенције корупције.

Стране потписнице сагласне су да, у складу са својим националним законима, сарађују у области превенције корупције, а оне могу учествовати у консултацијама и другим заједничким активностима које се односе на размену искуства у области превенције корупције и размењивати резултате спроведених анализа, методологија, као и остале налазе и резултате из кључних области њиховог рада.

Агенције могу пружати подршку различитим антикорупцијским иницијативама кроз размену искуства и информација у смислу добре праксе, али и олакшати размену техничких информација и искустава у сродним сегментима свог рада како би се унапредили њихови појединачни програми и напори.

Размену је могуће обавити директно или преко других канцеларија, тела или међународних организација и мрежа са којима сарађују, уколико је то ефикаснији или прикладнији начин.

У наставку дводневне посете Риму, Бабић ће разговарати и са представницима Специјалне јединице за борбу против корупције, Министарства правде Италије, Анти-мафије тужилаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи