Кутак за децу и мајке избеглице у Београду

Србија је добила други, а Београд први кутак за мајке и децу избеглица, у којем ће моћи да се одморе и добију помоћ социјалних радника, патронажних сестара, васпитачица и преводиоца.

"Кутак за децу" отворен је у холу хотела Бристол на иницијативу Уницефа за Србију, а у сарадњи са Министарством одбране и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Градом Београдом, преноси Танјуг.

Директор канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло истакао је да ће то бити место за децу избеглице да се први пут, после недеља и месеци суочавања с недаћама на путу ка Србији, која су истраумирана, не знају где су им другови, дом, нити куда иду.

"Ово је место да се одморе, играју, добију психосоцијалну подршку и да се по први пут после дуго времена поново осећају као деца", рекао је Сен Ло и додао да се нада да ће бити отворено још таквих места.

Сен Ло је захвалио држави Србији и њеним грађанима на свему што су учинили за избеглице.

Министар одбране Братислав Гашић, чије је министарство уступило простор за "Кутак за децу", поручио је да ће Србија наставити једнаким темпом да помаже избеглицама.

"Србија је прошла кроз тешке деведесете, када је велики број Срба на исти начин долазио из српских крајева у Србију. Ми то разумемо. Ово је други овакав кутак, пошто смо и у Прешеву направили исти овакав прихватни центар", рекао је Гашић.

Градски менаџер Горан Весић истакао је да је веома срећан јер је Београд, како је истакао, први велики град у Европи који има такав кутак за децу избеглица.

"Тиме показујемо да имамо посебан однос према мигрантима, да смо земља у којој су добродошли, да се трудимо да се понашамо цивилизовано, да им олакшамо патње. То је још један корак ка томе како се Србија понаша, за шта већ добија похвале у свету", рекао је Весић.

Додао је да верује да ће "Кутак за децу" бити место где ће она моћи да нађу свој мир.

"Овде имају храну, пелене, постоје стручњаци, васпитачице које ће радити са децом, лекари ће их прегледати. Сви данас треба да будемо поносни јер смо урадили једну људску и велику ствар", поручио је Весић.

Како је прецизирао, директор канцеларије Уницефа у Србији обратио се Скупштини града са идејом да финансира кутак за оне који су најугроженији међу мигрантима, а то су деца и мајке.

Догађају су присуствовале и чланице Градског већа Града Београда Тања Поповић и Мирјана Милутиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи