Читај ми!

Стиже ли време за дигиталне уџбенике?

Ђаци у Аустралији убудуће ће програмирање учити од првог основне, пре него што почну да уче историју и географију. Циљ је да тако стечено знање потпуно промени приступ науци и технолошком развоју земље. На другом крају света, српски ђаци компјутере у настави ни изблиза не користе колико би могли, а поготову колико би требало.

На порталу "Маша и Раша" – ђачка улица, а у улици сви предмети за прва четири разреда основне школе. И за сваки предмет игрица прилагођена таблету.

"Сабирање, одузимање, множење – не мора сувопарно да учи са оловком и листићем хартије или да учи напамет већ има јако добро организоване игрице", каже Гордана Кнежевић Орлић из Издавачке куће "Клет".

Да би деца учила онако како се играју, родитељи морају да плате. За наставнике је бесплатно коришћење портала и апликација помоћу којих могу да брже и лакше спреме час, али имају и обавезу.

"Да радећи са тим уређајима шаљу нама евалуације, припреме часа како бисмо за следећу годину сви заједно могли да приредимо нешто што ће им више користити у настави", наводи Гордана Кнежевић Орлић.

"Тако ће моћи да заједно са децом те прве кораке савладају, а након тога, кад дођу озбиљнији уџбеници тј. та дигитална издања правих уџбеника, биће им лакше да то савладају", истиче Лидија Станојевић из Издавачке куће "Нови логос".

На праве дигиталне уџбенике ђаци у Србији дуго чекају, док њихови вршњаци у Сједињеним Државама сами праве апликације за учење. Шта спречава издаваче да понуде таблет који мења ранац пун књига?

"Чекаћемо још извесно време док не добијемо јасне инструкције од Министарства – шта они подразумевају под дигиталним уџбеником", каже Станојевићева.

Електронски уџбеници јесу скупи у фази израде, али је њихово умножавање јефтиније од стандардних. Када се једном одомаће, вероватно ће усрећити ђаке и родитеље, али и издаваче – неће морати да се боре са уличном конкуренцијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи