Читај ми!

Појачан прилив избеглица у Шиду, Кањижа празна

На подручју Шида евидентиран је појачан прилив избеглица које прелазе у Хрватску. У Привременом центру у Кањижи остало је само седам особа.

Портпарол Комесаријата за избеглице и миграције Иван Мишковић истакао је да је на подручју Шида током ноћи дошло до спорадичног, а током дана до појачаног прилива избеглица, који се довозе углавном аутобусима, преноси Танјуг.

Мишковић је рекао и да је у Прихватном центру у Прешеву од јутрос избеглицама издато 710 привремених дозвола, а да у реду испред тог објеката на регистрацију чека око 600 избеглица.

"Очигледно је да је дошло до 'отчепљења неког од пролаза' у Македонији", рекао је Мишковић, коментаришући пројачан прилив избеглица.

Кроз Прешево је, према подацима локалног Црвеног крста, у протекла 24 сата прошло више од 4.000 мушкараца, жена и деце из Сирије, Ирака, Авганистана...

Они свакодневно стижу у групама – од неколико десетина до неколико стотина, али се у Прешеву задржавају кратко – да се региструју и мало одморе. Има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.

После пооштрене контроле мађарских државних власти, избеглице се упућују ка српско-хрватској граници укључујући и подручје општине Шид одакле алтернативним путевима прелазе у Хрватску.

Избеглице се на подручју Шида не задржавају, већ одмах прелазе у Хрватску, где такође не желе да остану дуже него што морају.

С обзиром на то да је на удару избегличког таласа прво Прешево, у том граду је 8. јула отворен Центар за привремени прихват и смештај избеглица у коме се они региструју.

У том центру обезбеђена им је одговарајућа административна подршка за добијање привремених докумената, као и здравствена помоћ, место за одмор и храна.

И у Миратовцу, месту уз македонску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен је привремени камп са шаторима у коме избеглице добијају прву помоћ.

Уз активисте Црвеног крста и УНХЦР-а, избеглицама помажу и волонтери из локалне Канцеларије за младе, док су за лекарске прегледе задужени и војни лекари.

Крајњи циљ избеглица су углавном Немачка и скандинавске државе, до којих покушавају да стигну преко Мађарске и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи