Читај ми!

Петровић: Много изазова у Србији за остваривање људских права

У организацији Београдског центра за људска права је почела дводневна међународна конференција Уружења института за људска права, а извршна директорка тог центра Весна Петровић поручила је да у Србији, када су у питању људска права, увек има неких изазова.

"Ми смо земља у транзицији, идемо неким корацима напред, али су ти кораци некако кратки, а и када се десе онда имамо два корака уназад, па опет морамо да се боримо за некакве слободе, тако да стално има неких изазова", рекла је Петровићева, а преноси Танјуг.

Додала је да су људска права таква, јер се увек нађе неко ко ће да угрози неко право у неком тренутку.

Петровићева оцењује да су неки од изазова у Србији право на приватност, слобода медија, а додаје да њу конкретно највише брине "што почињемо да губимо степеницу коју смо прву освојили у демократизацији, а то су слободни и фер избори, будући да се све више дешавају промене власти без избора".

Циљ окупљања Удружења института за људска права, чији је члан и Београдски центар за људска права, у главном граду Србије је, како је навела, прослава 20 година постојања тог центра.

Удружење института за људска права је мрежа 50 институција из 23 земље, које се баве истраживањем и образовањем у области људских права, а Београдски центар за људска права је не само једина невладина, већ и једина организација чланица из Југоисточне Европе.

Петровићева је подсетила да је њена организација основана 1995. године, у земљи која је четири године била у рату, чији су грађани преживели оружане сукобе, санкције, хиперинфлацију, у којој је владајућа структура у људским правима видела опасност за себе, а то представљала као опасност за националне интересе.

Наводи и да је Београдски центар за људска права јуче, поводом 20 година постојања, доделио награду "Константин Обрадовић" поверенику за информације од јавног значаја и заштиту податка о личности Родољубу Шабићу.

Подсетила је да је први добитник тог признања 2000. године био карикатуриста Предраг Кораксић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи