Читај ми!

Буркхард: ОЕБС ће помагати Србији у борби против тероризма

Радна група за израду Националне стратегије за борбу против тероризма одржала је састанак у Београду, а шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард поручио је да ће та међународна организација наставити да помаже Србији на том пољу.

Петер Буркхард је, отварајући састанак, похвалио одлуку Владе Србије да формира радну групу која ће се бавити стратегијом и акционим планом за спречавање тероризма и насилног екстремизма и поручио да је то веома важно на путу Србије ка Европској унији и за усаглашавање са међународним стандардима, преноси Танјуг.

"Тероризам и насилни екстремизам су претња миру и безбедности, не само у Србији, већ и у целом свету. Србија треба да буде спремна да пружи адекватан одговор на те изазове и међународна заједница је ту да је подржи на том путу", истакао је Буркхард.

Додаје да тај одговор мора да буде чврст, али у складу са људским правима и основним слободама за шта, како је рекао, није лако наћи баланс.

"На следећим заседањима радне групе желимо да поделимо најбољу праксу, искуство и методологију коју ОЕБС има у овом пољу", рекао је шеф Мисије ОЕБС-a у Србији.

Указује на чињеницу да је та организација идентификовала низ фактора који стварају плодно тло за стварање тероризма и насилног екстремизма, попут непостојања добрих односа и управе у заједницама, дискриминација, недовољно поштовање етничке и верске разноликости, људских права, корупција.

"То је кључно за ширење нетолеранције и екстремизма, па и самим тим тероризма. Зато рад полиције није довољан, већ сви слојеви друштва морају да се укључе у ту борбу", рекао је Бурхкхард.

На путу ка томе помоћи ће, како је додао, ефикасна размена обавештајних података међу различитим државним агенцијама, као и сарадња са међународним институцијама.

"Једнако је важно праћење и контрола токова новца који финансира тероризам, као и одузимање профита који из тога проистиче. То мора бити у потпуности у складу са људским правима и принципима владавине права. ОЕБС ће наставити да вам пружа подршку да побољшате сарадњу на међународном нивоу", поручио је Буркхард.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Александар Николић истакао је да Секретаријат ОЕБС-а у Бечу подржава рад и напоре радне групе МУП-а у борби против тероризма, јер је та област, како је рекао, приоритет не само Србије већ и њеног председавања том међународном организацијом.

Према његовим речима, доношењем одлуке о формирању радне групе крајем јула ове године за израду Националне стратегије за борбу против тероризма формализовани су напори Владе Србије у одлучној борби против тероризма.

"Посебну пажњу обраћамо на четири елемента на којима би стратегија требало да почива - превенција, заштита, гоњење, као и одговор, односно умањење последица од евентуалних терористичких аката. Србија жели да испуњавањем услова неопходних за чланство у ЕУ допринесе даљој изградњи функционалног и целовитог система одбране", рекао је Николић.

Он се осврнуо и на проблем прилива избеглица из земаља Блиског Истока и нагласио да је Србија показала, не само спремност, културу и велико срце, већ и одговорност према кризи и способност да реагује у сваком тренутку.

Према његовим речима, у оквиру преговарачког Поглавља 24 за приступање Европској унији једна од активности у оквиру акционог плана је стратегија за борбу против тероризма и зато је циљ радне групе да она буде у складу са смерницама и најбољом праксом ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи