Читај ми!

Прелаз Батровци затворен за теретњаке, колона дуга десет километара

Хрватска је од поноћи за теретни саобраћај затворила једини отворени гранични прелаз са Србијом, Батровци–Бајаково, потврђено је РТС-у. Путнички саобраћај и даље функционише.

Управа царина саопштила је да се због затварања јединог прелаза на граници са Хрватском за транспорт робе, Батровци-Бајаково, формирала колона теретњака дуга око 10 километара, преноси Танјуг

Подсећајући да је тај прелаз затворен од поноћи, из Управе царина поручују да теретна возила и даље могу да улазе у земљу и да се промет одвија нормално, као и на путничком прелазу, где је задржавање 15 минута.

Хрватска полиција је одлуку без икаквог образложења саопштила пограничној полицији Србије. И даље нема информација колико ће на том прелазу трајати забрана теретног саобраћаја из Србије у Хрватску.

Обустава саобраћаја и колона камиона ометају нормално функционисање ауто-пута ка Хрватској, али нема проблема на улазу у Србију.

Шеф царинске испоставе Батровци Ненад Вукчевић каже да је саопштење хрватских колега било да су теретни саобраћај обуставили због безбедности и избегличке кризе и напомиње да на прелазу Батровци нема избеглица.

Вукчевић је истакао да српска царина не може ништа да предузме, с обзиром нато да је хрватска страна затворила прелаз, као и да се тако дуго чекање камиона није догодило од 2006. године када је реконструисан прелаз Батровци.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је потез хрватских власти некоректан.

Каже да још није стигао да разговара са хрватским колегом и да им је одлука о затварању прелаза за теретњаке саопштена непосредно пред поноћ.

Ипак, Стефановић очекује да ће власти у Загребу имати слуха за решавање проблема, јер је са Мађарском договор брзо постигнут.

Уколико хрватска страна не буде спремна на договор, ми можемо само да очекујемо да ће Европа реаговати, јер се крше међународни споразуми, каже министар унутрашњих послова.

На граничном прелазу Шид, према речима шефа прелаза Горана Ђоровића, нема гужве када је реч о путничком промету, али је ситуација са теретним саобраћајем озбиљна, јер поједини возачи чекају и по више од 20 сати због отежаног проласка преко границе, узрокованог затварањем појединих прелаза за саобраћај.

Управа царина је, у жељи да ситуацију максимално олакша превозницима, омогућила да роба која је упућена у неку одредишну царинарницу, може несметано да се допреми и у било коју другу, без бојазни да ће се тиме направити прекршај.

Када је у питању путнички промет ка Мађарској, он се нормално одвија преко граничних прелаза Хоргош 1, Келебија, Бајмок, Ђала, Бачки Брег, а од суботе ујутру и преко Бачких Винограда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи