Читај ми!

Стефановић: Не очекујемо да се избеглице врате у Србију

Није очекивано нити реално да се у Србију сместе све избеглице које врате западноевропске земље, каже за РТС министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Србија може да обезбеди транзит, али не и трајни смештај за те људе. Очекујемо нови пакет помоћи од Европске уније, напомиње Стефановић.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Србија разговара са својим суседима и да се труди да буде део јединственог решења избегличке кризе у Европи.

"Ипак, нисам успео да разговарам са хрватским колегом, али је затварање граничног прелаза Батровци некоректан потез хрватске стране. Хрватска не уме да управља кризом као што је то радила Србија", напомиње Стефановић.

Истиче да изјаве хрватских колега разуме као изјаве људи који се у кризи не сналазе најбоље и додаје како се у Хрватској проблеми са избеглицама пребацују на политички терен.

Напомиње како се нада да ће и у Хрватској бити слуха за решавање проблема, јер је са Мађарском брзо постигнут договор.

Уколико хрватска страна не буде спремна на договор, ми можемо само да очекујемо да ће Европа реаговати, јер се крше међународни споразуми, каже министар унутрашњих послова.

Стефановић каже како Србија разговара са својим суседима и додаје како је са Мађарима договорено да се на граничном прелазу Хоргош 1 обезбеди стални проток људи и робе, док је Хоргош 2 опредељен за регистрацију миграната.

Говорећи о састанку шефова влада земаља чланица ЕУ у Бриселу, Стефановић наводи како постоји одређена доза оптимизма да ће на том састанку бити пронађено решење које ће бар мало релаксирати ову мигрантску кризу.

Подвлачи како не очекује да избеглице буду враћене из западноевропских земаља, јер како додаје, Србија није чланица ЕУ нити земља у коју би избеглице требало сместити.

Указује како није очекивано ни реално, али ни могуће да се избеглице врате у Србију, и додаје како наша земља може обезбедити транзит, али не и трајни смештај за те људе.

Србија хоће да буде део решења, али ми нећемо прихватити да правимо кампове у којима ће трајно бити смештени мигранти, наглашава Стефановић.

Стефановић истиче како Србија на добар начин управља избегличком кризом и додаје како очекује да Европа ускоро изађе са пакетом помоћи и каже која средстава Србија може да добије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи