Читај ми!

Светске агенције о Паради поноса

Бројне светске агенције објавиле су вест да је у Београду више стотина активиста учествовало у Паради поноса и позвало на солидарност с десетинама хиљада избеглица које пролазе кроз Србију на путу ка Западној Европи.

Прајд је у српској престоници одржан захваљујући хиљадама припадника полиције, који су обезбеђивали центар од крајње десничарских екстремиста и хулиганских навијачких група, наводи АП, преноси Танјуг.

У српској "традиционално мачо култури доста су присутна антигеј осећања", наводи АП и додаје да су власти обећале да ће ојачати људска права, с обзиром на то да земља жели да уђе у ЕУ.

Додаје се и да су активисти поручили да мигранти, као и припадници ЛГБТ популације, траже своја основна људска права – да могу да живе и раде слободно.

И француска агенција АФП истакла је у извештају о београдском Прајду позив на солидарност с избеглицама.

АФП наводи и да је српска геј и лезбејска популација одржала прву Параду без инцидената пре годину дана, после четири године покушаја, што је оцењено као тест обавезе према ЕУ о заштити права мањина.

Активистима су се на Прајду придружили и неки српски званичници, градоначелник Београда Синиша Мали и министарка Јадранка Јоксимовић, као и активисти из САД, Велике Британије, Шведске и других земаља, додаје АФП.

И ова агенција оцењује да је хомофобија, иначе, раширена у српском и другим балканским друштвима, али да је, уз јако обезбеђење, Прајд одржан без инцидената.

Вест о београдском Прајду пренела је и хрватска агенција Хина, под насловом "Прајд прошао без инцидената, уз јако обезбеђење".

Хина пише да је реч о другој узастопној Паради поноса у Београду, чије су припреме праћене уз упадљиво слабу медијску пажњу, што је допринело, како оцењује, изостанку уобичајене политизације тог скупа. Противници су остали ускраћени за медијску пажњу.

Хина додаје и да су организатори задовољни овогодишњих скупом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи