Читај ми!

Западни Балкан добио Центар за истраживање и иновације

Министри науке Западног Балкана потписали у Сплиту споразум о оснивању Центра за истраживање и иновације којим су обухваћене Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Македонија и Србија, а партнер у пројекту је Регионални савет за сарадњу.

Формирање Центра започело је још 2009. године, када је у Сарајеву потписана Декларација о заједничкој сарадњи у науци и иновацијама а затим 2013. у Загребу, Декларација о регионалној стратегији истраживања и развоја за иновације, израђена у заједничкој координацији Светске банке, Европске комисије, Регионални савет за сарадњу и седам потписница из региона, преноси Танјуг.

"Регионална сарадња у области истраживања и иновација је неопходна да би се омогућило учешће Западног Балкана у релевантним програмима Европске уније, као што су 'Унија иновација' и 'Хоризон 2020'. Изградњом капацитета да се прикључимо овим програмима директно радимо на изградњи институционалних капацитета за процесе придруживања Европској унији", рекао је генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Горан Свилановић.

Тиме је отворен пут оснивању заједничког Центра за истраживање и иновације са седиштем у Сплиту.

Захваљујући овом пројекту биће омогућена сарадња између сектора истраживања и иновација и других сектора који су неопходни за економски раст и који су обухваћени поменутом стратегијом, а то се посебно односи на трговину, индустрију и мала и средња предузећа.

Центар ће имати статус међународне организације у оквиру које ће се одвијати активности челника и представника учесница из региона, других европских и светских земаља, представника ЕК и СБ, научника и предузетника који се баве високим технологијама и инвеститора.

Својим активностима Центар ће надопунити рад и циљеве две постојеће европске иницијативе - Дунавске и Јадранско-јонске стратегије у које је укључена већина европских земаља.

Србија и Црна Гора унапређују сарадњу у науци 

Министри просвете и науке Србије и Црне Горе Срђан Вербић и Сања Влаховић потписали су Програм сарадње два министарства у областима науке и технологије, којим треба да буде унапређена сарадња научноистраживачких установа преко суфинансирања заједничких пројеката. 

Програм предвиђа да обе стране сваке друге године до краја априла објаве конкурс за пријаву двогодишњих заједничких научно истраживачких пројеката.

Мешовити српско-црногорски комитет одлучиваће о броју пројеката који ће у текућем периоду бити финансијски подржани, и то оних који се већ финансирају као национални пројекти, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, преноси Танјуг.

Код избора пројеката предност ће имати области: пољопривреда и храна, медицина и здравље људи, одрживи развој, енергија, информационе и комуникационе технологије, нови материјали, производи и услуге, културна баштина, као и друге научноистраживачке области.

Програм сарадње потписан је на маргинама Министарске конференције о Регионалној стратегији истраживања и развоја за иновације Западног Балкана - WISE, која се данас завршава у Сплиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи