Читај ми!

Сиријац из Србије помаже сународницима

Рами Буз ел Асад, Сиријац из Дамаска, спремао се и учио да помаже другима. У Србију је дошао прошле године да нострификује диплому фармацеута. Само годину дана касније његово знање језика и медицине драгоцено је за избеглице, које му се свакодневно обраћају због премора, прехладе и других болова.

Његова слабост су, каже, деца. Рами са њима разговара о свему. О здрављу, али и о страху од којег су побегли и који их не напушта ни у Европи.

Можемо ли наслутити страх од којег су избеглице бежале? Можемо ли ишта учинити да страх нестане? О томе са њима сваког дана разговара онај ко их добро разуме. Млади Сиријац, сада на постдипломским студијама, прошле године је дошао у Србију. Годину касније, исто је учинило на хиљаде његових сународника.

Рами волонтира у центру за прикупљање помоћи. Прво само као преводилац, а касније је и сам почео да помаже у лечењу. Срећан је кад су и они срећни.

"Најтеже је било и најстрашније кад неко има високу температуру. То је најтежи проблем који сам ја видео. Понекад не могу да наставим да радим. Не знам да ли да загрлим ово дете или да плачем", рекао је Рами.

Није дошао као избеглица, али каже да је и осталим Сиријцима тешко да ту чињеницу прихвате.

"Ја осећам шта они осећају зато што сам Сиријац. Нисмо сиромашни људи и никада нисмо били сиромашни људи. Побегли су од рата и то је тешко, а најтеже је што се нисмо навикли на овакве ситуације", објашњава Рами.

Рами се ипак навикао на Београд. Његова жеља је да престане рат у Сирији, а живот и будућност планира у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи