Читај ми!

Лекари против нуклеарног оружја

Београд је домаћин Европске конференције Међународног удружења лекара за превенцију нуклераног рата. Око 100 најеминентнијих лекара из Европе говоре о опасностима од нуклеарног рата и утицају осиромашеног уранијума на здравље.

Двеста хиљада лекара и студената медицине у 64 земље већ 25 година боре се против нуклеарног оружја.

"Суштина осиромашеног уранијума јесте да је то практично нуклеарни отпад током процеса производње горива за нуклеарне електране, то су огромне количине радиоактивног отпада који одређене земље користе за муницију", каже доктор Бјорн Хилт из Норвешке.

Иако је евидентно да постоје озбиљне последице на здравље становништва због употрбе оружја са осиромашеним уранијумом које је НАТО користио на простору БиХ, СР Југославије и Ирака, не постоји озбиљна епидемиолошка студија о томе на светском нивоу.

"Међународна здравствена организација је била заинтересована да се направе епидемиолошка истраживања била је потребна подршка међународне заједнице пре свега САД и Велике Британије које нису ни политички ни финансијски желеле да подрже такво истраживање", каже потпредседник Европске асоцијације Удружења лекара за превенцију нуклеарног рата Ангелика Клаусен.

Унија лекара "Леге артис" је српска филијала удружења.

"У Србији је такође постојао отпор према таквој врсти епидемиолошке анализе. Ми радимо на припреми пројекта који треба да обухвати до сада различите информације. Појединачно институције попут ВМА, одељење токсикологије на Институту за медицину рада су радиле, мало у Врању, Нишу и другим местима своја истраживања, али још увек немамо све податке сакупљене на једном месту", каже др Драган Вељковић.

Међународно удружење лекара за превенцију нуклераног рата основали су 1980. лекари из САД и бившег Совјетског Савеза, који су делили заједничку посвећеност спречавању нуклеарног рата између две земље, а 1985. је добило Нобелову награда за мир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи