Читај ми!

Потребни већи подстицаји за родитеље

Трећина парова у Србији је без потомства, а породице са троје и четворо деце су реткост. Они који се усуде да имају више од двоје деце, немају толико олакшица, упркос решености државе да се наталитет повећа.

Боравак трећег и четвртог детета у државном вртићу је бесплатан. У приватном није, али је ове године град Београд финансирао 80 одсто од економске цене.

Педијатар Југослав Антонић је отац четворо деце. Најмлађе је више пута покушао да упише у државни вртић, али за њега каже није било места, па је једино решење био приватни вртић.

Одлуку је прихватио, јер је мислиио да је боравак трећег и четвртог детета у њему бесплатан. Међутим, већ са првим септембарским данима сачекало га је изненађење.

"Јер у државном вртићу имате право на бесплатан боравак трећег и четвртог детета, а у приватном вртићу ми смо дужни да платимо 5.200 динара месечно, а годишње то је много. И то је атак на буџет", каже Југослав Антоновић.

Атак на кућни буџет је још већи, уколико је приватни вртић скупљи. Цене се крећу од 150 до 400 евра.

"На задњем састанку који смо имали 28. августа постављено је питање рефундације за треће, четврто или пето дете. Међутим, речено је да је ово максимум који град може да учини у овом тренутку", каже власница приватног обданишта Милка Михаиловић. 

За разлику од претходних година, ове Београд финансира 80 одсто од економске цене, која је 27.700 динара за сву децу и за приватне и за државне вртиће. За треће и свако наредно дете 100 одсто само у државним вртићима.

"Ова цена вртића од 5.540 динара је толико прихватљива, да уколико бисмо кренули сада да дајемо низ субвенција, пошто већ постоје неке, онда би се обесмилила та законска одредба да родитељ плаћа тих 20 одсто. У овом тренутку се не размишља о томе", каже градски секретар за образовање и дечју заштиту Снежана Ђурић.

Демографи упозоравају да смо све старији и да нас је све мање. Стога би о већим подстицајима за родитеље требало да се размишља.

"Најновији попис је регистровао у односу на претходни попис смањење од 29 хиљада деце.Треба истаћи да је њихов проценат у 2011. години био најмањи икада забележен у попису станивништа после другог светског рата", каже Иван Маринковић из Центра за демографска истраживања.

Београд има 17 предшколских установа, са око 400 објеката за смештај деце. Поред њих у престоници је одобрен рад 59 приватних предшколских установа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи