Бригада МУП-а која 70 година чува ред у Београду

Полицијска бригада Београд је у првих седам месеци била ангажована на обезбеђењу скоро 800 јавних скупова, а прошле године на 1.890, са остварених 320.000 радних часова, изјавио је командант те јединице пуковник Душан Пувача.

Пувача каже у интервјуу за Фонет да се бригада, користи за обезбеђење скупова где се очекује нарушавање реда и мира, попут разних окупљања грађана, спортских и културних манифестација, а ангажована је и на обезбеђењу трасе кретања страних државника који долазе у Београ.

Највеће ангажовање је на одржавању јавног реда и мира на високоризичним скуповима, где се окупља велики број грађана, као и на скуповима где безбедносне процене говоре да може доћи до инцидената у већем обиму, рекао је Пувача.

Како је истакао, због даноноћног ангажовања на високоризичним скуповима, припадници Бригаде су у сталном систему обуке, и физичке и психичке, како би били спремни за такве напоре.

Пувача је додао и да, пре сваког поласка на задатак, команданти батаљона обавезно питају све припаднике да ли има неко да се не осећа способним за посао, и да се онај ко се јави не шаље.

Говорећи о обезбеђењу утакмица, што је одувек био високоризичан задатак, Пувача је констатовао да се ту ситуација поправила и да ове године није забележен ниједан инцидент са навијачима.

Већина навијача из Београда који присуствују утакмицама познаје припаднике Полицијске бригаде и њихов однос према њима, зато и нема инцидената, напоменуо је Пувача.

Он је додао да су припадници Полицјске бригаде свакодневно на улици, а да је за грађане посебна атракција Коњичка и чета службених паса, који патролирају на излетиштима, купалиштима и другим местима где зе животиње изазивају
велику пажњу и постају атракција.

Циљ руководства Бригаде је да, преко те две јединице, што више приближи грађанима, поручио је Пувача.

Готово седамдесетогодишња традиција

Јединица је основана 1946. године, као Коњички ескадрон милиције, да би у више наврата мењала име, а Пувача је њен девети командант.

Бригада се попуњава из састава редовне полиције, у последње време у њу долазе и млади полицајци директно са курса у Сремској Каменици, а припадници могу постати само они који испуне физичке норме и покажу да им је стало да
буду у јединици.

Због тешких и напорних услова свакодневног рада примања су нешто већа него код обичних полицајаца, навео је Пувача и додао да, због специфичности посла, доста испаштају и породице припадника Бригаде.

Како је објаснио, пошто се утакмице играду викендом, субота и недеља су "ударне" за рад Полицијске бригаде, и њени припадници не могу бити са супругама и децом, који тада не иду у школу ни на посао, него су на задатку.

Командант батаљона Полицијске бригаде, мајор Милош Симоновић, који је руководио обезбеђењем утакмице, Партизан - ОФК Београд нагласио је да се, када су спортске манифестације у питању, у зависности од процене ризика, њени припадници распоређују по граду и по пет сати пре почетка.

Уколико је утакмица нормалног ризика, ангажовање је три сата пре почетка, а ако је повишеног и до пет сати пре, а након завршетка, некад се деси да остајемо и по два-три сата после, објаснио је Симоновић.

Припадници Полицијске бригаде се, када су утакмице у питању, распоређују на свим правцима доласка према стадиону, у центру града и на местима где може доћи до окупљања навијача, као и на аутобуској и железничкој станици, како би обезбедили пратњу за навијаче из унутрашњости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару