Правовремене информације за избеглице у Инфо центру

Менаџер Инфо центра за избеглице у Немањиној 3 у Београду Владимир Сјеклоћа рекао је за РТС да је за недељу дана кроз Инфо центар прошло 400 људи и да су им пре свега давали правовремене информације о азилном систему Србије, као и о њиховим правима у нашој земљи.

У београдским парковима надомак аутобуске и железничке станице стотине избеглица већ недељама бар неколико ноћи проведе под отвореним небом, док не наставе пут ка Западној Европи. Како би им се пружиле све неопходне информације, пре недељу дана, у Немањиној улици отворен је Инфо центар.

Осим основних потрепштина, избеглицама је потребан преводилац како би на свом језику сазнали што их занима. У томе им помажу волонтери у Инфо центру пружајући им правовремене информације.

Менаџер Инфо центра Владимир Сјеклоћа рекао је за РТС да је за недељу дана кроз Инфо центар прошло 400 људи и да су им пре свега давали правовремене информације о азилном систему Србије, као и о њиховим правима у нашој земљи.

Сјеклоћа каже да избеглице занима где могу да нађу бесплатан интернет, како да дођу до банке, шта могу да једу и све остале ствари у вези са њиховим краткотрајним боравком у Србији.

Према његовим речима, важно је да се превазиђу предрасуде и нагласио је да је кроз Инфо центар прошло 50 Београђана.

Када је реч о ситуацији на терену, Сјеклоћа каже да је она мирнија сада у односу на ону када је постојао проблем на македонској граници, па је за кратко време у Стбију ушао велики број избеглица.

Како је додао, тренутно у централном делу Београда се налази око 500 - 600, избеглица.

Грађани осим што могу да сазнају нешто више о избеглицама, могу и да им помогну тако што ће у Немањину 3 донети средства за хигијену, обућу, одећу за децу и суве оброке.

"Теленор" Србија поставио је отворену зону бежичног интернета у парку у близини београдске Главне аутобуске станице и на тај начин омогућио свим мигрантима да ступе у везу са својим породицам, саопштила је ова компанија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару