Међународни дан несталих

Међународни дан несталих обележава се и у Србији, а према последњим подацима у региону се 10.837 људи и даље води као нестало. Канцеларија за Косово и Метохију истиче да је и даље нерешена судбина несталих на Космету.

Канцеларија за Косово и Метохију, поводом Међународног дана несталих лица, са жаљењем констатује да 16 година није начињен помак по питању решавања судбине 1.711 несталих на Косову и Метохији, као ни расветљавања тих злочина и кажњавања одговорних и апелује на међународне институције да помогну у томе, преноси Танјуг.

"С обзиром да органи привремених институција самоуправе у Приштини очигледно не желе или немају капацитета за решавање овог проблема, Канцеларија за Косово и Метохију још једном апелује на надлежне међународне институције у Покрајини да уложе свој ауторитет у решавању питања несталих, јер је то дуг који сви имамо према жртвама и њиховим породицама и темељ изградње истинске нормализације односа на Космету", наводи се у саопштењу те канцеларије.

Канцеларија констатује и да се са друге стране Влада Србије односи одговорно према питању несталих.

Како се наводи, на територији централне Србије нема непроверене локације, што доказује и недавна провера локације код Новог Пазара, спроведена на захтев Приштине.

Канцеларија истиче и да ће Србија уложити максималне напоре да породицама 532 нестала лица српске националости са Космета да одговоре о судбинама њихових најмилијих.

"То је наша обавеза и ми ћемо и даље бити потпуно посвећени решевању проблема несталих лица, све док се не сазна пуна истина и док одговорне за злочине не стигне праведна казна", наводи се у сопштењу.

У Канцеларији верују да ће оснивање суда за ратне злочине припадника ОВК довести до расветљавања и санкционисања многих злочина, и до нових података о жртвама и несталима.

"Јер само тада, када заједно и Срби и Албанци осуде све злочине почињене на Косову и Метохији, и када сви злочинци, без обзира на нацију, буду праведно кажњени, моћи ћемо да се окренемо истинском помирењу, да изградимо међусобно поверење и да са пуно наде гледамо у будућност", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у том процесу, Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију даће пун и искрен допринос.

Уочи обележавања Међународног дана несталих, председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је динамика решавања судбине несталих у региону незадовољавајућа, будући да се 10.837 људи и даље води као нестало, а да посебно забрињава податак да и даље 5.000 неидентификованих тела стоји у мртвачницама широм региона.

Одаловић је рекао да нема помака у статусу тела која стоје у мртвачницама у Зеници, Сарајеву, Бањалуци, Загребу и Приштини, а за која се не може прецизно утврдити идентитет.

Додао је да по том питању Мостарска декларација, коју су прошлог лета потписали лидери Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине у циљу решавања проблема несталих особа, не даје резултате.

Како је навео, на територији Србије нема локације, нити једног места које није проверено, а према свакој информацији односи се озбиљно што показује један одговоран однос према питању несталих.

Мисија Еулекс на Косову и Метохији поручила је да је питање несталих на Косову од изузетног значаја за ту мисију која даје свој стручни допринос напорима у потрази за несталима, наводећи да су од децембра 2008. године породицама враћени посмртни остаци 483 жртве.

Шеф мисије Еулекс на Косову Габриел Меучи је у поруци поводом Међународног дана несталих лица, 30. августа, истакао да је ово веома важно питање које погађа бројне породице на Косову и које је од изузетног значаја за мисију.

Из Еулекса поручују да остају посвећени пружању подршке косовским институцијама својом експертизом у области судске медицине, како би се што пре расветлила судбина несталих лица.

Међународни дан несталих установљен је 1981. години на Костарики с циљем да се привуче пажња за судбину многих несталих лица и патњу њихових породица.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Међународни дан несталих обележила је пригодним програмом у Скупштини града Београда, уз присуство породица несталих из целе Србије, и полагањем ружа на спомен обележје у Ташмајданском парку.

Програм је организован уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције и Комисије за нестала лица Владе Србије, Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару