Читај ми!

Српске амбуланте прва помоћ за мигранте

Због високих температура, нехигијенских услова и малаксалости избеглице са Блиског истока су све чешће пацијенти српских болница, али и привремених амбуланти. Две такве, на железничкој и аутобуској станици, али и пулт у парку код Економског факултета тренутно су им прва помоћ. Сваког дана на врата ових амбуланти закуца по десетак избеглица, са различитим тегобама.

Километри пешачења у неудобној обући, подерали су патике, али и направили ране на ногама. Тискање у гомили и спавање напољу, многима је створило здравствене проблеме.

"Болела су ме леђа и тражио сам да ми дају неки лек, јер смо 20 сати стајали без престанка", каже избеглица из Сирије.

Мушкарац који је избегао из Сирије каже да му је ћерка поломила руку, јер ју је у великој гужви неко гурнуо. Рекао је да нема времена да оде код лекара јер јој полази воз.

Одскоро на железничкој станици Завод за здравствену заштиту радника постао је место где могу да се прегледају и избеглице.

Све услуге у амбуланти су бесплатне, а свакодневно се овде прегледа десетак избеглица, махом из Сирије, Пакистана и Камеруна.

"Најчешће се жале на респираторне тегобе – бол у грлу, кашаљ, повишена телесна температура. Често су то ране на ногама, бол у стомаку. Најтежи случај је било новорођенче које је имало десет дана, са необрађеном пупчаном врпцом, и бебу смо упутили даље у Институт за мајку и дете", каже Јелена Микић, докторка у Заводу за здравствену заштиту радника "Железница Србије".

Информацију где могу да буду збринути најчешће добијају од полиције, волонтера, али и једни од других. За компликованије случајеве, компликованија је и процедура.

"Уколико је ситуација хитна, уколико је живот у опасности, онда они могу да оду директно, битно је да имају потврду о намери за азил са собом, а ако немају, центри зову нас, ми зовемо болнице односно Министарство унутрашњих послова да бисмо дошли до евиденције и решавања тих административних проблема", каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Прву помоћ лекара који раде 24 часа, избеглице могу да добију на местима где их је и највише. На железничкој, аутобуској станици, али и у парку Економског факултета. За сада их је лако збринути, али лекари брину да ће са доласком хладнијих дана, број пацијената, али и интервенција драстично порасти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи