Читај ми!

Осуде напада на новинара Ивана Нинића

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије осудили су напад на новинара Ивана Нинића. траже од надлежних да идентификују и најоштрије казне нападаче.

Иван Нинић нападнут је синоћ нешто пре поноћи у београдском насељу Карабурма, преноси Бета.

Према његовим речима, на паркингу испред зграде у којој станује, двојица младића су га напала металним шипкама.

"Напали су ме и брутално ме ударали. Сада имам подлив испод ока, модрице на бутној кости и повреду десног рамена. Полицији сам дао све смернице и резимирао своје новинарске активности у последњих десет година колико на дневном нивоу истражујем корупцију", рекао је Нинић.

Додао је да је полиција за сада одрадила свој посао као и да очекује да се пронађу и казне не само нападачи, већ и налогодавци напада "како бих знао ко ми шаље ову поруку".

"Заиста ми мотиви нису познати али их доводим у везу оним што сам радио, указивање на корупцију у Србији и писање антикорупцијских текстова. Евентуални мотив овог напада могу да повежем са чињеницом да Центар за владавину права у протекла четири месеца, истражује три до четири озбиљне корупцијске приче које говоре о одливу државног новца странкама и конфликту интереса које планирамо да објавимо", каже Нинић.

Нинић је у марту 2015. основао невладину организацију "Центар за владавину права" која планира да покрене и свој сајт на којем ће се објављивати истраживачке приче.

"Тренутно радимо две посебно занимљиве приче које могу много да утичу на политичку елиту у Србији. То је прича о кабинету председника Томислава Николића и прича о пребацивању државног новца за финансирање Социјалистичке партије Србије. До сада смо послали више од 100 захтева за приступ информацијама од јавног значаја и може се претпоставити да се неко због тога осетио угроженим", оценио је Нинић.

Нинић је радио на порталу Пиштаљка где је објавио око 90 текстова у периоду од 2009. до 2013. године, а као правни саветник учествовао је у писању овогодишњег Извештаја Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији.

Ангажован је и на писању извештаја Савета о оглашавању и маркетингу државних органа. Био је саветник у кабинету министра Саше Радуловића, а у периоду од 2008. до 2012. године био је политички ангажован у Српској радикалној странци.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић написао је на Твитеру да је напад на Нинића недопустив и да представља терор који захтева неодложну и најбржу могућу реакцију надлежних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи