Покрајинска омбудсманка: Изјава Бимба доказ ксенофобије

Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, оштро је осудила изјаву председника општине Кањиже Михаља Бимба, који је рекао да је задовољан што је та локална самоуправа набавила аутобусе, како се деца не би возила у школе заједно са избеглицама.

Анико Мушкиња Хајнрих је за агенцију Бета оценила да је такав говор доказ ксенофобије, која се граничи са расизмом.

"Њом и сличним изјавама, које слушамо последњих месеци, па и дуже, подстиче се нетрпељивост према избеглицама и свака таква изјава Бимба заслужује осуду", рекла је покрајинска омбудсманка.

Анико Мушкиња Хајнрих је истакла да у тешким временима, у којима сви живе, такав говор распирује негативно расположење према избеглицама.

"Чињеница је да страни држављани са аспекта слободе кретања имају иста права као и грађани Србије, што укључује и право да користе средства јавног превоза, а на предузећима је да се организују и обезбеде довољан број возила", навела је Анико Мушкиња Хајнрих.

Покрајинска омбудсманка је додала и да избеглице, као и сви грађани, плаћају услугу превоза и не возе се бесплатно.

"Недопустиво је ускраћивање права грађанима да користе јавни превоз", поручила је покрајинска омбудсманка.

Анико Мушкиња Хајнрих је истакла и да Србија мало шта може да промени у насталој ситуацији, коју је оценила тешком и последицом више силе.

"Морамо да прихватимо стање, прилагодимо се и пружимо од себе све што можемо", истакла је Анико Мушкиња Хајнрих.

Посланик Лиге социјалдемократа Војводине у Скупштини Војводине Александар Мартон позвао је Савез војвођанских Мађара да санкционише председника општине Кањижа Михаља Бимба, а њега да промени свој став о избеглицама.

Мартон је за агенцију Бета навео да се такав став противи политици Србије према избеглицама.

Посланик ЛСВ у војвођанској Скупштини је оценио и да Бимбо "подгрева тензију" и да његове изјаве подсећају на давно виђена дешавања у Европи.

"А сви знамо ко је подстицао расну сегрегацију и нетрпељивост", додао је Мартон.

И Центар грађанских вредности из Суботице осудио је јуче изјаву председника општине Кањижа.

Суботички активисти су позвали државне органе да свим дозвољеним средствима спрече спровођење његове опаке намере, а да против организатора предузму одговарајуће законске мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи