Читај ми!

Више од 26.000 радника без оверене књижице

Запослени у Србији плаћају цену реструктурирања предузећа и лоших приватизација. Осим неисплаћених зарада ускраћује им се и право на бесплатно лечење, јер несавесни власници и директори фирми годинама не уплаћују редовно допринос за здравствено осигурање. Како би убрзала решавање проблема и помогла запосленима, Влада Србије је обезбедила 168 милиона динара за оверу здравствених књижица за више од 14 хиљада радника и њихових породица. После завршеног процеса приватизације, нови власници мораће тај дуг да врате у државну касу.

Неки радници су заборавили шта значи редовна плата, а код лекара одавно не могу да иду јер им књижице нису оверене. Најтеже је запосленима у предузећима у реструктурирању. Због тога многи имају само једну жељу.

"Једино што желим у последње време је да будем здрава, јер фирма није у стању због финансијске ситуације да овери књижице", наводи грађевиснки инжењер у "Мостоградњи" Бојана Андрић.

"Немам оверене књижице већ два месеца и деца која су осигурана исто. Не могу да их одведем код лекара", објашњава Ксенија Стојановић из "Мостоградње".

Зато већина запослених после 20 и више година стажа, даје отказ, да би могли да пријаве здравствено осигурање код брачног партнера. Синдикати тврде да постоје маћехински односи и различити критеријуми када држава уплаћује предузећима у реструктурирању новац за овере здравствених књижица.

"Од 105 предузећа има 29 у којима су оверене здравствене књижице шест месеци а некима четири месеца. Пре свега смо забринути за те раднике који живе у тим предузећима, шта ако се случајно не појави заинтересовани купац, ако не нађу стратешке партнере, како ће они до краја године и убудуће остварити то своје право", наводи Душан Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Тврде да су најодговорнији директори предузећа које је држава постављала и толерисала неплаћања доприноса за здравствено осигурање радницима. Здравствене књижице биће оверене, између осталих запосленима у "Индустрији обуће Београд", "Галеници", "Симпу", "Јумку"... Влада Србије покушава да заштити раднике у тим предузећима .

"Ми се понашамо према пљачкашкој приватизацији као да је то урадила нека виша сила. Није крив радник што су лоше продали његову фабрику, криви су други људи", истиче министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

У овом тренутку, према подацима Самосталног синдиката, више од 26 хиљада радника нема здравствену заштиту. Поједина предузећа тај проблем решавају тако што уплаћују доприносе за здравствено осигурање радницима којима је потребно лечење.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи