Читај ми!

Родитељи између уличних продаваца и издавача уџбеника

Родитељи увелико сабирају и одузимају како да најјефтиније купе уџбенике. Док улични продавци задовољно трљају руке, издавачи се буне против сиве економије.

Мирјана први пут купује половне уџбенике за сина, будућег осмака. Комплет у књижари, према њеном рачуну, коштао би око 14.000. Уз замену очуваних уџбеника, планира да уштеди.

"Пошто сам ја набавила доста књига, мислим да ћу за три-четири хиљаде успети, можда ћу једино књиге из језика морати да купим у књижари", каже Мирјана.

Александар Утржан већ 10 година продаје и мења половне уџбенике. Ових дана најтраженији су они за основце. Купци код њега, тврди, штеде и до 50 одсто.

"Некада то буде и више од тога, поготово кад дођу са пет-шест књига да замене, добију две-три у замену", истиче Александар.

Међутим, продаја уџбеника из гепека озбиљно урушава струку и науку, поручују из Завода за уџбенике. Постављају и питање – зашто би они издавали фискални рачун?

"А неко други откупљивао као стари папир у школама за три до шест динара и потом их пласирао на улици за 500 или 600 динара", каже Јелена Ивановић из Завода.

Купопродаја уџбеника на тезгама квари рачун приватним издавачима. Тврде да губе од 50-75 одсто тржишта.

"Уколико бисмо ми као издавачи продавали нове књиге, а да не плаћамо порез држави, цена би била иста као и половних уџбеника. Сад, то је питање државе, да ли ће нас отерати у сиву економију, или ће регулисати сиву економију", рекла је Гордана Кнежевић Орлић из Удружења издавача.

У очекивању да држава реши проблем, можда би издавачи конкуренцију могли да победе на свом терену. Да преузму иницијативу замене старо за ново.

Како половне књиге купују најчешће из економских разлога, родитељима се идеја да сарађују са издавачима – понуде им стари комплет за нови уз доплату или са попустом – чини примамљивом.

Оно што би родитеље радовало, уличне трговце би могло да остави без посла.

Издавачи, кажу, са родитељима би могли да сарађују само преко књижара. Идеје постоје, а реалне моделе, каже Гордана Кнежевић Орлић, још немају – само су разговарали "како би могли нешто да ураде".

"Ми смо на трагу да управо тако нешто и урадимо, али у овом тренутку нисмо спремни да уђемо у пројекат", напомиње Јелена Ивановић.

Док се то не деси, родитељи морају добро да рачунају, а пре него што се одлуче да купе полован уџбеник, да прво провере колико кошта нов. Када од те цене одузму ПДВ, то је права цена уџбеника који код препродаваца неретко кошта управо толико. Да вас не преваре, ценкање ту почиње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи