Читај ми!

Сиромашне општине без новца и идеја како задржати људе

Према најновијој демографској прогнози УН, међу 11 земаља којима се до 2050. године прогнозира смањење становништва је и Србија. Са предвиђеним падом од 17,2 одсто, на осмом смо месту, испред Хрватске, Црне Горе, Албаније и Словеније. Југ и исток Србије имају највећи проблем са смањењем становништва, јер мало је бракова, па и мало деце.

Они који на југу Србије нису у браку, као најчешћи разлог наводе недостатак пара за издржавање породице.

Ивица Стојановић из села Дубово код Житорађе каже да није нашао посао и да је то главни разлог што се није оженио.

Погранична места су, како тврде стручњаци, средином шездесетих прва почела да се празне. Најчешће су у потрази за бољим животом одлазиле девојке, па је данас у појединим местима, као на пример у околини Житорађе, много неожењених.

И Владица Петковић из истог села каже да би се радо женио, али каже да жене неће у село.

У сиромашним општинама нема новца, али ни идеја како задржати људе. Сврљиг четири године издваја новац за младе брачне парове и рођење деце, па ће ове године проширивати вртић.

"Видимо да је ова мера дала позитивне резултате и драго нам је. Не жалимо што смо дали новац из буџета", истиче председница Општине Сврљиг Јелена Трифуновић и додаје да општина нема вишка запослених, као ни кредите.

Отуда у породици Станковић четворо деце.

"Кућа у којој нема људи не може да напредује, увек је боље када је много људи", наводи Зоран Станковић из Сврљига.

У Нишу се годишње роди 3.500 деце, а умре око 2.000 људи. У Сурдулици три умрла на једног рођеног. У општини Куршумлија, 10 села су без становника.

У селу Коритњак, које је девет километара удаљено од Ниша, нема воде, струје, доброг пута, те су се мештани одавно одселили.

"Тешко је да се неко одлучи за брак и породицу када нема сталне приходе, то је главни разлог. С друге стране, људи који раде јуре каријеру, ту су и лоши односи послодаваца према женама које треба да раде", објашњава Нинослав Голубовић са Природно-математичког факултета у Нишу.

Зато су на југу Србије рођење троје и више деце и одлазак младих породица из града у село и даље реткост.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи