Читај ми!

Објављена листа потребних кадрова у школама

После објављивања листе технолошких вишкова, Министарство просвете објавило је и листу потребних кадрова у основним и средњим школама. На тај начин је први пут транспарентно приказано стање у нашем просветном систему, односно, колики је, где и какав вишак с једне, и какве су потребе сваке школе у Србији, с друге стране.

Усаглашавањем двеју листа – доћи ће се и до дуго чеканог податка – колики је заиста вишак запослених у просвети.

Отворена понуда и потражња ставиће тачку на улазак у школу на мала врата и запошљавање преко везе, надају се просветни радници.

Прочистиће не само односе унутар колектива већ и међу комшијским школама, које су понекад једне од других криле слободна радна места. Уместо тога, конструктивни договори.

"Договорили смо се да се наши људи који су технолошки вишкови упуте у друге школе где су потребни, а исто тако моја школа преузима из других школа технолошке вишкове", каже Радојка Ђорђевић, директор ОШ "Милан Благојевић" из Лучана.

"Ја сам јуче као директор примила два запослена који јесу технолошки вишкови из других гимназија, у нашу гимназију на слободна радна места. На овај начин ми ћемо извршити уштеде у систему, тако да ће нам образовање можда бити мало јефтиније", истиче директорка Осме београдске гимназије Ирена Брајовић.

А они који су чекали листе потребних наставника како би тек сада изабрали кадрове прижељкују још који дан времена.

"Имамо свега два дана за организацију наставе. С обзиром на први септембар. Мораћемо да уложимо заиста велике напоре да би то заиста функционисало од првог дана", рекла је Наталија Матић, директорка ОШ "Веселин Маслеша" у Београду.

Посао јесте велики. Тајновитости информација се стало на пут, а обећање је испуњено, подсећа министар Срђан Вербић.

Напомиње и да више од 20.000 наставника ради са непотпуном нормом, а циљ је да се она увећа.

У том прегруписавању, најугроженији су млади наставници који су последњи дошли, а који су, због рада на одређено време, први постали технолошки вишак. Ипак, мисли се и на њих, додаје Вербић.

"Дакле, када испунимо све што смо се договорили, онда ћемо питати све запослене у систему ко жели да узме отпремнину и оде из система, да отворимо простор за младе наставнике и оне који чекају на запослење. Висина отпремнине? И ја желим да коначно видим ту бројку и надам се да ћемо ускоро причати и о томе", истиче Вербић.

Поводом могућности новог штрајка просветних радника који најављују синдикати јер запослени нису добили једнократну помоћ, Вербић подсећа на првобитни договор по којем ће та помоћ стићи до краја године. Каже да ће Влада испунити обећање.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи