Читај ми!

Крстарење београдским рекама за децу из Хрватске

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и градски менаџер Горан Весић, су за децу из Хрватске, која бораве у Београду у организацији Митрополије загребачко-љубљанске, организовали панорамско крстарење Дунавом и Савом.

Небојша Стефановић је рекао да је крстарење бродом "Златно срце" идеална прилика да деца из Хрватске виде Авалу, Зоолошки врт, град са реке, али и да науче нешто о Србији и Београду, поготово што се ради о деци српске националности, а Србија хоће да брине о свом народу и ван својих граница, преноси Танјуг.

"Град Београд и Република Србија су домаћини овој дивној дечици која су дошла из Хрватске да посете Београд, да виде нашу земљу, да виде како то изгледа данас у организацији Српске православне цркве и драго ми је да можемо да будемо добри домаћини", рекао је Стефановић.

Како је додао, и ове и наредних година ће се наставити са примањем деце која долазе из других земаља у региону.

"Жеља нам је да уз мало забаве, мало дружења и уз програм који њима неће бити превише тежак, они упознају како се живот одвија у Београду, али и да од њих чујемо како они живе, шта је то лепо у градовима из којих они долазе и шта је то што са својим вршњацима они могу да поделе", истакао је Стефановић.

Министар је додао да очекује да ће наредне године одзив малишана бити масовнији, а да ће МУП гледати да у сарадњи са Градом припреми одговарајуће кампове у којима ће деци приказати различите садржаје.

Градски менаџер рекао је том приликом да следеће године очекује посету најмање 1.000 српске деце из свих бивших југословенских република.

"Надамо се да се овај пилот пројекат показао успешним и следеће године ћемо креирати програм који ће се развијати и ширити из године у годину. Можда једног дана постане и модел за комуникацију са децом из дијаспоре", истакао је Весић.

Како је најавио, у договору са владиком Порфиријем, митрополитом загребачко-љубљанским владиком Јованом, као и удружењем избеглица, Град Београд је за наредни период договорио је посету митрополији у Хрватској.

"Желимо да разговарамо са начелницима општина у којима живи претежно српско становништво и да на тај начин покушамо да успоставимо сарадњу између неких београдских и тих општина и на тај начин дамо додатни допринос развоју добрих односа између Србије и Хрватске", поручио је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи