Читај ми!

Просвети потребно још 3.600 људи

На сајту Министарства просвете објављена је листа потреба школа, рекао је министар просвете Срђан Вербић наводећи да у образовном систему постоји потреба за још 3.600 места за запошљавања младих који су годинама чекали посао.

Објављивањем те листе, каже Срђан Вербић, испуњено је обећање дато пре годину дана и сада када постоји та база, млади наставници могу да виде за који фонд часова могу да траже запослење, преноси Танјуг.

Одговорајући на питање новинара о листама технолошких вишкова у образовном систему, Вербић је рекао да је листа технолошких вишкова већа од листе потреба школа.

Министар је, у паузи конференције "Развој предузетничког учења у Србији", прецизирао да је реч о запосленима са непуном нормом којих је више од 20.000 и да је циљ да се што више укрупни њихова норма.

Како је навео, најугроженији ће бити млади наставници који су последњи дошли, а који би први постали технолошки вишак.

"Не желимо да млади постану технолошки вишкови и добију отпремнину и оду из система него желимо да направимо још један круг прављења листе технолошких вишкова. Када испунимо оно што смо се договорили питаћемо све у систему ко жели да узме отпремнину и оде из система", каже Вербић наводећи да ће се тако отворити простор за младе наставнике и хиљаде њих који чекају на бироу.

Поводом могућности новог штрајка просветних радника који најављују синдикати јер запослени нису добили једнократну помоћ, Вербић је рекао да је једнократна помоћ саставни део споразума са синдикатима којим је прекинут вишемесечни штрајк и да ће влада испунити то обећање до краја године како је и договорено.

Министар је најавио и мењање правилника о финансирању наводећи да ће се знати колико ће бити секретара школа, логопеда и педагога.

Говорећи о прагу од 50 бодова за упис у средње школе, Вербић каже да је тај праг достижан чак и за оне ученике који су у школи имали све двојке.

Тај праг, како је рекао, омогућиће убудуће наставницима и директорима школа да лакше планирају своје образовне профиле и од идуће године бољу уписну политику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи