Читај ми!

Завод поступио по налогу, заштићени подаци о студентима

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да је Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад без одлагања поступио по његовом налогу и податке о личности прикупљене током систематском прегледа студената није ставио на располагање другим субјектима.

У саопштењу повереника се наводи да је од Завода за здравствену заштиту студената Нови Сад добио обавештење да је Завод у свему поступио по његовом решењу којим му се налаже да престане са обрадом и обрише податке о личности које је без правног основа прикупио путем упитника које су студенти попуњавали у току 2015. године приликом систематског прегледа, преноси Танјуг.

Претходно је Повереник, поводом представке Геј лезбејског инфо центра у којој је наведено да Завод незаконито прикупља податке о сексуалној оријентацији, спровео поступак надзора над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности.

Приликом вршења надзора овлашћења лица Повереника су утврдила да завод чува 1.780 примерака упитника, који поред идентификационих података садржи и одговоре на питања о сексуалној оријентацији, као и одговоре на низ других питања које се односе на психофизичко односно здравствено стање.

Реч је о подацима који по Закону о заштити података о личности спадају у категорију такозваних нарочито осетљивих података и који се сходно томе могу обрађивати само на основу слободног, писменог пристанка лица, уз услов да је лице претходно обавештено о сврси и свим другим релевантним питањима у вези са обрадом.

Само изузетно, ови подаци се могу обрађивати без пристанка, кад је то законом изричито предвиђено, објашњава повереник.

С обзиром на то да ти услови нису испуњени у поменутом случају, ради се о недозвољеној обради података, па је Повереник наложио да се с њом престане и предузму друге одговарајуће мере.

У саопштењу се истиче и да је Завод своје поступке објаснио тиме да је сврха прикупљања ових података био скрининг депресије студентске популације, што, закључује се говори у прилог непостојања лоше намере, али то не може отклонити правну мањкавост, односно чињеницу да је она недопуштена.

Повереник оцењује да је овај случај само један од мноштва који свакодневно упозоравају на забрињавајуће низак ниво познавања стандарда заштите података о личности, што је последица потпуног одсуства стратешког осмишљеног приступа заштити података о личности.

"Генерално лоше стање у овој области је неминовна последица чињенице да такав приступ на глобалном, државном нивоу већ годинама изостаје", упозорио је повереник, додајући да је Уредбу о архивирању и посебним мерама заштите нарочито осетљивих података, сходно члану 16. Закона о заштити података о личности, влада требало да донесе најкасније почетком маја 2009, али је ни до данас није донела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи