Читај ми!

Нова казна повереника за необјављивање уговора о Железари

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изрекао је и другу казну Министарству привреде због одбијања да изврши његово решење и омогући организацији "Транспарентност Србија" и јавности увид у уговор о управљању "Железаром Смедерево".

"Транспарентност Србија" је на свом сајту написала да је Министарство платило прву казну од 20.000 динара новцем из буџета, а да нова казна износи 180.000 динара, што је максимална казна коју Повереник може да изрекне, преноси Танјуг.

Следећи корак, према ТС, требало би да буде извршење решења неспоредном принудом, што је у надлежности Владе Србије.

Из ТС кажу да са жаљењем констатују да се у Србији све доследније спроводи политика нетранспарентности и сакривања од јавности уговора које закључују државни органи.

Њих забрињава пракса коју је, како наводе, покушало да успостави управо Министарство привреде на примеру Железаре - да се одредба Закона о заштити конкуренције уз погрешно тумачење злоупотребљава како би се правдало прикривање уговора.

"Након што је тај принцип примењен на случај уговора о управљању Железаром, исто је учинило и Државно правобранилаштво у вези са уговором о изградњи 'Београда на води'", пишу у ТС.

Из те организације позивају јавност, посебно медије, да наставе да инсистирају на транспарентности, као на једном од кључних начела за спречавање корупције, и да траже да уговори које закључују државни органи буду јавно доступни.

То се, како кажу, у првом реду односи на уговор о изградњи "Београда на води", који је потписан пре тачно четири месеца, а и даље није објављен, и уговор о управљању "Железаром Смедерево".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи