Читај ми!

Да ли ће временска прогноза прећи под кишобран приватника

Британски јавни сервис Би-Би-Си одлучио је да после 93 године прекине сарадњу са Мет Офисом, државним метеоролошки заводом и да временску прогнозу убудуће наручује од приватне компаније. Намеће се питање да ли је тако нешто могуће и у Србији.

Уобичајена рутина најпознатије презентерке временске прогнозе Би-Би-Сија Керол Кирквуд ускоро ће бити другачија - први пут неће снимити прогнозу на основу података државног метеоролошког завода. Да ли би такав сценарио могла да замисли Биљана Вранеш, најпознатији метеоролог српског Јавног сервиса.

Метеоролог Биљана Вранеш каже да за дуги низ година колико ради на РТС-у било ситуација када су и неки други хтели да заузму место Хидрометеоролошког завода Србије. "То на сву срећу није догодило. Ја се надам да ће тако бити и убудуће", додаје Вранешова.

Да ли ће, ипак, олуја са Би-Би-Сија донети глобалну промену прогнозерске климе? Мишљења су подељена: приватне компаније кажу да им ово даје ветар у леђа, а државна да их тај ветар не може одувати.

"Развој нових технологија и приватне компаније не могу да угрозе Хидрометеоролошки завод управо због тога што је он носилац и развоја и примене нових технологија кроз свој сопствени развој и сарадњу са међународним институцијама", каже Горан Михајловић из ХМЗ-а.

Приватне компаније, с друге стране, уверавају да могу да понуде исто. Услуге једне од њих користе домаће телевизије, али и грчки јавни сервис, локалне телевизије у Црној Гори, интернет портали у Италији и Британији.

Иван Ристић из "Ведер ту амбрела" истиче да скоро све телевизије прелазе у приватне фирме, од којих набављају временску прогнозу.

Ми можемо да понудимо исто што и они, с тим што ми имамо и неке додатне ствари, што се тиче веб страница, нових технологија којима владамо, напомиње Ристић.

Ипак, у неким областима, државни завод, нема конкуренцију.

Упозорења на времеске опасности искључива надлежност Завода

Према речима Ристића, издавање упозорења на опасне метеоролошке, хидролошке појаве је искључива надлежност завода у складу са законом.

"У оквиру завода такође функционише подрегионални центар за климатске промене, за југоисточну Европу, који је део мреже светске метеоролошке организације и у том смислу Завод је лидер, не сам у Европи, већ и у региону", напомиње Горан Ристић.

Важно је и поверење.

Биљана Вранеш истиче да ХМЗ има традицију, знање, располаже густом мрежом станица. "Већ 130 година се метеорологија постоји у нашој земљи. Резултати мерења Завода су основ добре прогнозе, истиче Врањешова.

ХМЗ себи прогнозира лепу будућност, приватници кажу да они надолазе попут олује. Јавност очекује да конкуренција донесе што прецизнију прогнозу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару