Читај ми!

Избеглице, мигранти или азиланти - важно је и име

Када се говори о људима који месецима пролазе кроз Србију у овдашњим медијима се користе сва три израза - избеглице, мигранти или азиланти. У светским они се најчешће називају мигрантима. Из УНХЦР-а поручују да је једини легитимни термин за људе који беже од опасности - избеглица.

Беже од рата. Ни море, ни сила, ни жице - нису им препрека. Очајничка сеоба ка мирној европској свакодневици, зато није миграција и они нису мигранти. Осим у речнику светских медија и политичара

"Скоро 95 одсто њих и више долази из земаља у којима дуго трају ратови. из Сирије, Авганистана, Ирака, Сомалије, Еритреје. Више од половине ових људи долази из Сирије у којој је већ пет година рат. Према томе они су избеглице", каже Мирјана Миленковски из УНХЦР-а.

Зашто су онда чешће мигранти? Људи на путу, у селидби. Демографска категорија.

"Претпостављам да то има симболичку снагу да би се, не само умањиле обавезе према људима, него како би се на симболичком нивоу умањио неуспех да се људима до сада обезбеди помоћ", оцењује Павле Килибарда из Београдског центра за људска права.

Свака земља морала би да им помогне, јер је то пре више пола века прописала Женевска конвенција неупотребљавајући ниједну другу реч, осим избеглице за људе који беже од опасности у својим земљама.

Ни деведесетих година земље од Канаде до Аустралије нису збрињавале мигранте са простра бивше Југославије. Ни данас, Сиријац није избеглица само у суседној Турској, већ, према међународном праву, у било којој држави у којој је тај статус затражио и како год да је у њу ушао.

Према речима Килибарде, није држава у коју је избеглица дошла та која располаже правом да некоме додели статус избеглице, она може само да га препозна као избеглицу или не. "Основно право је да избеглице не смеју бити враћене у земљу у којој му прети прогон и не смеју бити кажњени за илегални улазак или боравак у држави уточишта", додаје Килибарда.

Дакле, као што нису мигранти, избеглице нису ни илегални мигранти. Отуда су мађарска жица, али и ограде на границима Бугарске, Турске, Грчке и Велике Британије - више него спорне.

Павле Килибарда напомиње да не постоји норма која спречава државе да се ограђују жицом, али суштински постоји обавеза државе да ако је неко избеглица или ако неко бежи од тешких кршења људских права постоји апсолутна обавеза.

Мирјана Миленковски поручује да је УНХЦР против зидова, јер то су људи који беже од прогона траже заштиту и треба им омогућити ту заштиту. 

Заштита ће бити искренија када реч избеглица постане незамењива. За супротно нема правог аргумента, осим политичког.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару