Читај ми!

Споразум Фондације "Новак Ђоковић" и Светске банке

Први тенисер света Новак Ђоковић и председник Светске банке Џим Јонг Ким потписали у Њујорку споразум о разумевању између Светске банке и Фондације "Новак Ђоковић".

Светска банка и Фондација "Новак Ђоковић" најавили су партнерску сарадњу у циљу промоције раног развоја деце, а као први корак Светска банка разматра са Владом Србије пројекат у вредности до 50 милиона америчких долара, преноси Танјуг.

У саопштењу пи-ар тима Новака Ђоковића наводи се да је сврха заједничке иницијативе "Од раних победа, користи целог живота" инклузивно образовање и рани развој деце у Србији.

Партнерска сарадња Светске банке и Фондације "Новак Ђоковић" обухватаће промоцију значаја улагања у развој деце у најранијем узрасту, као и инвестиције којима ће се помагати деци у угроженим заједницама у Србији, земљи Новака Ђоковића.

Ново партнерство и сарадња најављени су на конференцији за медије у Њујорку коју су одржали председник Групе Светска банка Џим Јонг Ким и Ђоковић, а потписивању споразума присуствовао је и министар финансија Душан Вујовић.

У оквиру ове иницијативе, Светска банка и Фондација "Новак Ђоковић" радиће са Владом Србије на стварању једнаких услова за малу децу из сиромашних и угрожених породица.

Фондације "Новак Ђоковић" прикупиће додатна средства за рани развој деце кроз сарадњу са приватним сектором и појединачне донације.

"Сва деца заслужују једнаку шансу у животу, па ипак милиони не успевају да остваре у потпуности свој потенцијал услед сиромаштва, лоше исхране или недовољних могућности за рани развој и стимулацију", рекао је Ким.

"Велико ми је задовољство да најавим ово ново партнерство са Фондацијом 'Новак Ђоковић', које ће помоћи да таквој деци дамо шансу за фер почетак", рекао је Ђоковић и додао да је данас велики дан за нашу децу.

"Захваљујући овом партнерству између Светске банке и Фондације 'Новак Ђоковић' моћи ћемо много више да урадимо како бисмо побољшали квалитет и приступ раном развоју деце у мојој земљи у наредним годинама", рекао је Ђоковић.

Прве године живота су од изузетне важности и зато морамо да се побринемо да сва деца добију једнаку шансу да одрасту и развију се у продуктивне грађане света којима је стало до напретка, навео је Ђоковић.

"Ја сам имао срећу да сам имао такву кључну подршку као дете, и мој је сан да сва деца, у Србији и у свету, такође могу да остваре свој јединствени потенцијал", подвукао је Ђоковић.

Додао је и да постоји више од 2.500 места у Србији у којима нема предшколских установа.

"Рано образовање деце узраста од три до пет година један је од најслабијих аспеката образовног система, упркос његовом огромном значају у каснијем развоју и образовању", додао је Ђоковић.

Ђоковић је позвао друге организације као и корпорације да се придруже напорима у решавању ових изазова.

"Влада Србије поздравља ново партнерство између Фондације 'Новак Ђоковић' и Светске банке", истакао је Вујовић.

Додао је и да Србија спроводи тешке реформе како би повратила привредни раст и унапредила конкурентност, те да успех ових реформи зависи од способности Србије да побољша квалитет свог људског капитала у циљу сталног повећања продуктивности.

"Свесни смо да је улагање у децу од кључне важности за такав раст људског капитала и већу продуктивност, као и најбољи начин да се осигура праведно и фер друштво у будућности. Због тога ћемо се прикључити овој иницијативи кроз нови пројекат који ће финансирати Светска банка и којим ћемо подржати инклузивно образовање и рани развој деце", казао је Вујовић.

Иако је пројекат још у припремној фази, њиме ће се највероватније подржати изградња нових предшколских објеката, као и промена намене неискоришћених учионица у основним школама и њихова конверзија у предшколске, унапређење квалитета подучавања и усвајања знања у предшколској настави, као и унапређење приступа финансирању за породице са ниским примањима.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару