Влада издвојила 3,3 милијарде динара за запошšљавање

Министар Александар Вулин рекао је да је Влада Србије издвојила ове године за активне мере запошљавања 2,8 милијарде динара и још 500 милиона за запошљавање особа са инвалидитетом. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је прошле и ове године 789 милиона динара у Војводини, каже Вулин.

Александар Вулин је приликом уручивања Уговора корисницима средстава активних мера политике запошљавања у градском музеју Конкордија у Вршцу истакао да је, према евиденцији Националне службе за запошљавање, ове године смањен број младих на њиховој евиденцији за 8,1 одсто и додао да држава успева да запосли и теже запошљиве категорије, преноси Танјуг.

"То су озбиљна средства које је влада издвојила за ову годину, односно значајно већа него ранијих година и надам се да ћемо сваке године повећавати количину новца за оне којима је помоћ потребна", рекао је Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је рекао и да је њему најдража мера стручне праксе, када послодавци дају шансу младима да се запосле.

"Молим послодавце - дајте им шансу и прогедајте им кроз прсте како би могли да узму судбину у своје руке" рекао је Вулин. Он је нагласио да су подаци добри и да незапосленост у Србији полако али сигурно опада.

Вулин је рекао и да се нова радна места не отварају у јавном сектору, односно да се не пуне канцеларије и не повећава бирократија, већ се запошљава у реалном сектору.

Рекао је да свако ко је отишао из јавног сектора од почетка примене уредбе о забрани запошавања то учинио кроз пензије или социјални програм. Како је додао, на сваког појединца који је напустио јавни сектор, запослене су две особе у реалном сектору.

Према његовим речима, и то је показатељ да нам иде на боље.

Министарство рада уложило у Војводину 789 милиона динара

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је прошле и ове године 789 милиона динара у Војводину без икакве политичке дискриминације, изјавио је Вулин, истичући да је као министар чак 45 пута посетио Војводину.

"Ја сам, од када сам министар, 45 пута био у Војводини, вероватно више пута него што је Бојан Пајтић био на свом месту", рекао је Вулин, одговарајући на питања новинара.

Вулин је рекао да је његово министарство без икаквог питања о политичкој припадности, давало новац за оснивање домова за старе, ометене, децу без родитеља и друго. Вулин је додао да би волео да и други функционери у Војводини имају такав приступ.

"Највећи број прималаца новчане социјалне помоћи живи баш у Војводини, најбогатијем делу Србије и потенцијално најразвијеном делу Србије. Није то добро", истакао је Вулин.

На питање каква је сарадња са покрајинским властима, Вулин је рекао да се његово министарство труди, али да не може да каже да постоји нека велика сарадња. Он је напоменуо да је у претходном периоду обишао и кућу за запошљавање у Новом Саду, коју је формирала покрајинска влада.

"Ми желимо да сарађујемо, немамо никакав дискриминаторски однос и огромна количина новца се улаже у Војводину, без питања ко је на власти у овој или оној општини", рекао је Вулин, додајући да су највећи део новца добиле баш општине које нису из владајуће коалиције на републичком нивоу. 

Сарадња НСЗ-а са Министарством рада 

Директор НСЗ у Београду Зоран Мартиновић је казао да та служба има одличну сарадњу са Министарством рада и захвалио министру Вулину на обезбеђивању значајних средстава за запошљавање.

Према његовим речима, од средине 2014. године у Београду је са евиденције НСЗ смањен број незапослених за 3,9 одсто, а повећано запошљавање, преко те службе, за 14, 5 одсто. Он је додао да су у Вршцу још бољи подаци и да је на евиденцији смањен број незапослених за 4,5 одсто, а повећано запошљавање за 18 одсто.

Министар Вулин је присуствовао уручењу уговора за субвенционисање новоотворених радних места, самозапошљавање и уговора о спровођењу јавних радова, које додељује Национална служба за запошљавање.

У оквиру реализације мера активне политике запошљавања НСЗ, у Вршцу је додељен 41 уговор о самозапошљавању, 14 уговора којима се 71 лице ангажује на спровођењу јавних радова, као и уговор о додели субвенције за 27 новоотворених радних места компанији "Fresenius medical care".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи