Читај ми!

Шабић: Видео-надзор уредити законом

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да је вишегодишњи игнорантски однос надлежних према питањима у вези са видео-надзором озбиљан извор угрожавања и кршења људских права.

Наводећи да му се грађани често и континуирано обраћају тражећи мишљење о законитости и целисходности употребе видео-надзора, посебно у стамбеним зградама, Родољуб Шабић је је у писаној изјави истакао да би, сходно Уставу, видео-надзор морао бити уређен законом, преноси Бета.

Шабић је додао да Закон о заштити података о личности ниједном одредбом не уређује обраду личних података путем видео надзора због чега не постоје одговори на питања ко и како одлучује о увођењу видео надзора у стамбене зграде, шта се може надзирати, ко има право приступа базама снимљених података, како се те базе чувају.

Повереник је подсетио да је у великој већини земаља за увођење видео-надзора у стамбене зграде потребна квалификована већина, па тако закони Словеније и Црне Горе предвиђају да је то сагласност 70 одсто, а Македоније чак 100 одсто власника станова.

Шабић је додао да у многим земљама видео-надзор подразумева надзор над уласком и изласком у заједничке просторије, а не и током боравка у просторији, у некима је надзор неких заједничких просторија, укључујући и лифтове, забрањен, а у многим земљама је изричито забрањено снимање уласка и изласка из индивидуалних станова.

"Са становишта најшире прихваћених стандарда, недопуштено је да се увид у 'записе' система видео надзора врши путем интерне или јавне кабловске телевизије, јер омогућава неограничено широком кругу корисника да без стварне потребе и разлога задире у приватност грађана", рекао је Шабић.

Према његовим речима, увођење видео-надзора сигурно може бити оправдано због безбедност људи и имовине, откривања, спречавања и контроле прекршаја, доступности доказа.

"Међутим, управо зато је веома важно да видео-надзор буде уређен законом и допуштен, дакле, сврсисходан и сразмеран сврси, јер се у обрнутом случају претвара у супротност и постаје извор кршења закона и угрожавања права грађана, посебно права на приватност", оценио је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи