Лазаревац, завршетак санације свих бедема до половине новембра

Завршетком радова на санацији бедема на реци Пештан у Лазаревцу, до половине новембра, биће санирани сви бедеми колубарског слива у општини Лазарелац, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

Синиша Мали, који је са британским амбасадором Денисом Кифом обишао радове на санацији бедема на Пештану, рекао је да су Лазаревац и Обреновац биле општине које су најтеже погођене прошлогодишњим поплавама и да је протеклих дана урађено много на санацији стамбених објекта, путне инфраструктуре и бедема, преноси Танјуг.

По његовим речима санирани су бедеми на Колубари, Лукавици и Турији, а данас су почели радови на обнови бедема на реци Пештан.

Рок за завршетак радова је половина новембра, чиме ћемо завршити санацију свих бедема и насипа на све четири реке у општини, а било је их укупно 24, рекао је он новинарима.

Градоначелник је поручио да ће тиме бити обезбеђено да се свих 60.000 грађана Лазаревца осећа безбедно и сигурно.
Киф је навео да је британска влада дала 1,3 милиона евра за тај пројекат чији је циљ да заштити општину, али и Рударски басен Колубара од великих поплава.

Он је навео и да је у поплавама оштећено 1.300 метара насипа и да је водени талас оставио катастрофалне последице у општини и самом басену где се произведе 75 одсто укупних количина угља у Србији.

Киф је рекао и да ће се у оквиру пројекта обновити укупно 24 насипа "што ће чинити прстен који ће бити део националне мреже за заштиту од поплава".

Директор Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић је подсетио да су радови на санацији насипа почели пре три месеца, када су на терену "биле развалине некадашње обнове од поплава".

"Сада је то једна потпуно друга прича - овај пројекат допринеће унапређењу безбедности у Лазаревцу", рекао је Благојевић, додавши да се ту ради о јачању заштите од поплава .

Благојевић је навео и да су за претходих годину дана изведени радови на више од 100 локација у циљу јачања одбране од поплава у вредности од преко две милијарде динара.

Према његовим речима, изграђено је и 19 брана за одбрану од бујичних поплава, а ради се на још пет.

"Само у овој години биће урађено више него у претходних 20... Србија је данас безбеднија него претходне године, али то још увек није довољно", рекао је Благојевић.

Он је напоменуо да се Србија мора на обједињени начин супротставити елементарним непогодама и да ће тај начин управљања бити предмет новог Закона о управљању ризиком од елементарних непогода.

Он је изразио наду и да ће се тај нови закон наћи у парламенту током јесењег редовног заседања.

Пројекат "Подршка Србији у обнови од поплава финансира влада Велике Британије са 1,3 милиона евра, док је Канцеларија Владе Србије за обнову и помоћ поплављеним подручјима дала 320.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи