Читај ми!

Мигранти у потрази за мало мира

После два тешка дана када је кроз Србију прошло више од 7.000 избеглица, ситуација се полако смирује, а број миграната који прелазе границу са Македонијом постепено се смањује. Ноћас је око 1.500 избеглица стигло на подручје општине Прешево. Они који у Београду чекају да крену пут границе са Мађарском кажу да ни од кога не очекују ништа, осим мало мира. У Кањижу синоћ стигла 62 аутобуса са око 3.000 миграната, а у прихватном кампу се задржало око 500 избеглица.

Група од 1.500 миграната који су ноћас прешли границу, ноћ је провела у кампу у Миратовцу, а од јутрос пристижу у прихватни центар у Прешеву, јавља извештач РТС-а.

Ахмет Алими из Црвеног крста у Прешеву каже да су у Прихватном центру спремни да помогну свима који дођу.

"Сви који долазе биће збринути, без обзира на број", поручује Алими. Свако ко дође у центар добија пакет са храном и хигијенским потрепштинама.

Међутим, Алими понавља оно што се више пута чуло претходних дана – залихе помоћи се полако топе.

"До сада смо имали свега довољно, али залихе су при крају. Хигијене имамо за дан-два, а хране за четири-пет дана", упозорава Алими.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да у Србији има више од 4.000 људи који су изразили намеру да траже привремени азил. Саопштио је да је кроз Србију до сада прошло 100.000 миграната. 

Вулин је истакао да је тренутна ситуација у Србији под контролом и да не прете никакве заразе и болести. 

Пут миграната кроз Србију већ је добро познат: Прешево–Београд–Кањижа или Суботица.

УНХЦР је обезбедио један број аутобуса, али су потребе далеко веће. Избеглице најчешће користе приватне превознике којима, како кажу, плаћају 25 евра за пут до Београда.

Аутобуска станица у Бујановцу, 20 километара удаљена од Прешева, организовала је превоз "Нишекспресовим" аутобусима по регуларним ценама и по потреби уводи ванредне поласке. Карта до Београда кошта 2.000, а до Суботице 2.900 динара.

На суботичку аутобуску станицу ноћас је стигло 20 ванредних аутобуса, са око 1.000 миграната.

Већина њих наставиће специјалним линијама пут ка Кањижи, где ће покушати да пређу српско-мађарску границу.

Ноћас су у Кањижу стигла 62 аутобуса са око 3.000 миграната, од којих се у привременом прихватном кампу на Вашаришту задржало око 500 избеглица, потврдио је за РТС Роберт Лацко, председник Скупштине општине Кањижа. У току дана, очекује се да још 40 аутобуса стигне до Кањиже.

Сви људски и технички капацитети кањишке општине су максимално ангажовани на збрињавању миграната. Воде, хране и хигијенских средстава тренутно има довољно, очекује се финансијска помоћ покрајинске Владе, јер су само месечни трошкови привременог прихватног центра око 3,5 милиона динара, каже Роберт Лацко.

Председник војвођанске скупштине Иштван Пастор и шеф Представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер данас су истакли потребу продубљивања сарадње како би током предстојећих хладних дана избеглице с Блиског истока у Србији биле адекватно збринуте. 

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић подсетио је у разговору са Шодером на деведесете године прошлога века, када је због ратова на простору бивше Југославије, Србија већ прошла кроз избегличку кризу и додао да је веома важно да се створе адекватни услови за прихват избеглица са Блиског истока пре него што почне зима, кад ће околности бити сложеније.

Одлуком Владе, само превозници који имају уговор са УНХЦР-ом могу да превозе мигранте, док остали који немају уговор чине кривично дело.

"Људи су сасвим ОК, коректни. Не разумемо се много, али ако треба пар речи, покрета, ако треба пауза. У суштини људи су мирни", прича возач аутобуса Саша Тасић из врањског "Јединства".

Јусиф Ахмет је лекар из Багдада који жели да се докопа севера Европе. Оставио је жену и родитеље јер је, објашњава, ситуација и у Ираку и Сирији трагична.

"У Србији се осећам сигурно и није било непријатности нити су нас варали. Проблем ће бити у Мађарској која не дозвољава даље. У Ираку, али и Сирији нема струје, нема посла, нема ничега. Не тражимо новац, храну. Ништа. Само мир", поручује Јусиф.

Бар мало мира у својој сеоби азилантима гарантује Београдска полиција око привременог кампа близу аутобуске станице.

Камп и Бригаду полиције која је задужена за безбедност око кампа обишао је министар полиције Небојша Стефановић са сарадницима.

"Ми смо вечерас дошли да се уверимо да ли је безбедност како ових људи тако и наших грађана очувана и могу да вам кажем да је Полицијска управа за град Београд и кроз деловање полицијске бригаде и редовних полицијских службеника 24 часа присутна у овом делу", напомиње Стефановић.

Министар полиције истакао је да сви који су у парку увек могу да се обрате полицији за помоћ и информације. Поручио је да полиција жели да осигура да се у главном граду сви осећају безбедно, како мигранти тако и туристи и људи који живе у Београду.

Мигранти се у Србији у просеку задржавају дан или два. Србија се труди да им не отежава трагедију, пружајући им безбедност, медицинску негу и храну и пиће, за шта се дневно издваја 150.000 долара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи