Читај ми!

За ноћ 7.000 избеглица у Србији, очекује се нови талас

Високи комесаријат УН за избеглице у Женеви саопштио је да је више од 7.000 избеглица стигло у Србију у ноћи између суботе и недеље, после проласка кроз Македонију. Међународна федерација Црвеног крста очекује "драматичан пораст" броја избеглица наредних дана.

"Пошто су мигранти успели да из Грчке пређу у Македонију, возом су кренули из Ђевђелије и стигли до Србије, наводи се у саопштењу УНХЦР-а и додаје да је неколико стотина и даље на граници, а очекује се и нови талас придошлица, преноси Бета.

Македонија која је у четвртак увела ванредно стање и послала полицију и војску на границу да би спречила улазак избеглица из Грчке, на крају је отворила границу и пустила избеглице.

УНХЦР је навео да је добио гаранције од македонских власти да ће оставити отворену границу за избеглице.

Међутим, та организација је затражила од Македоније да "појача своје присуство и капацитете" на граници како би био боље организован прихват људи, и додала да је спремна да помогне македонским властима ако то буде потребно.

УНХЦР помаже српским властима и невладиним организацијама при пријему избеглица у Прешеву. Та организација је поделила одређену количину хуманитарне помоћи, како су то затражиле српске власти.

"УНХЦР оцењује да Грчка и Македонија треба да уложе додатне напоре за решавање тог проблема који не може да нестане преко ноћи и погађа целу Европу. Поново апелујемо на земље ЕУ да повећају помоћ Грчкој, Македонији и Србији", рекао је директор УНХЦР за Европу, Венсан Коштел.

Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца позвала је на сарадњу и заједничке напоре "на највишем нивоу" како би се задовољиле потребе миграната и упозориле на "драматичан пораст" броја избеглица наредних дана који стижу преко грчких острва.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи