Читај ми!

Рођендан Телевизије Београд

У години када је угашен аналогни сигнал, РТС слави 57. рођендан. Рођендански "Дневник 2" је вечерас изашао из стандардних оквира и делом се преносио из хола зграде РТС-а.

Пролазници Таковском улицом и специјалне званице – ветерани Телевизије Београд, програм су пратили и путем видео-зида који је пoстављен на платоу испред зграде РТС-а.

Tамо је био и редитељ Здравко Шотра, који се на данашњи дан 1958. у Телевизији појавио као млади асистент режије.

"Ми смо били људи који су само неколико дана раније први пут видели телевизијску слику, и наравно да смо били у великом узбуђењу, сваког дана испочетка да се нешто не пропусти – очев од спикерке која треба да прочита најаву шта ће бити, у Дневнику паника да ли ће моћи да прати Мићу Орловића са неким прилогом", испричао је Шотра.  

Како каже, као асистент играног програма стајао је у студију са слушалицама, спреман да почне нека драма. 

"Гледам Мићу Орловића, сувереног и непоновљивог, како завршава Дневник и како он заврши Дневник тако се камера нагло окреће овамо, камермани брзо заузимају позицију, најављује се драма и то креће тако. Ја држим текст у руци за глумце који једва знају текст, јер су га добили пре пар дана, а и ја се негде забленем, онда се они изгубе, па онда тражи, па им добаци. Било је врло узбудљиво", сећа се Шотра. 

Шотра је данас човек који је годинама попуњавао наш програм – потписао Образ уз образ, Приче из радионице, Више од игре.

Креативни директор РТС-а Борис Миљковић каже да је 57 година старости РТС-а ризница из које ће кренути пет нових РТС-ових канала који ће знање и лепоту црпети из архивског материјала.

Најавио је да ће се ти канали бавити различитим темама, серијама, драмама и музиком која је забележена. Постојаће и информативни канал који ће 24 сата емитовати програм који ће моћи да се прати на различитим уређајима.

Шеф Одељења за пи-ар и корпоративни имиџ РТС-а Душка Вучинић истиче да се РТС и даље педантно бави креирањем програма и да акценат ставља на сопствене идеје и садржаје, да се ослања на сопствену продукцију, али и копродукцију.

Како наводи, РТС је стабилна и квалитетна институција која има различите жанровске садржаје и у рангу је са буџетски моћнијим земљама.

На данашњи дан 1958. године, Телевизија Београд обратила се гледалишту трочасовним програмом из студија на београдском Сајму. У 20 часова емитован је први Дневник, чији је водитељ био Мића Орловић.

Задатак РТС-а је да информише, али и да образује и забави, због чега је реч о институцији која има велику улогу у јавном и културном животу Србије.

Чланови Џез ансамбла Музичке продукције РТС-а су, у оквиру пригодног програма на платоу испред зграде РТС-а, дали посебан свечарски тон обележавању годишњице ТВ Београд и Дневника 2.

Радио-телевизији Србије рођендан су честитали премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи