Читај ми!

Чепурин: Србија хумана, предстоји ''арапска јесен''

Избеглице са Блиског истока су у прихватним центрима смештене у цивилизованим условима, а Србија се хумано односи према њима, оценили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Русије Александар Чепурин, при обиласку привременог центра у Кањижи.

Чепурин је истакао да је, на основу онога што је видео у Прешеву, Београду, а сада и у Кањижи, однос српског народа према мигрантима врло хуман и они морају да буду захвални држави што им је омогућен смештај у цивилизованим условима, као и прелазак преко Србије.

Називајући масован талас миграната "арапском јесени", Чепурин је рекао да је тај талас наставак "арапског пролећа", који се "као бумеранг враћа онима који су све то започели".

"Морамо максимално хумано да се односимо према мигрантима", рекао је Чепурин истичући да Руско-српски хуманитарни центар активно ради на помоћи у збрињавању миграната.

Министар Вулин је рекао да је од првог јануара до 20. августа кроз Србију прошло скоро 90.000 тражилаца азила, од којих је само у августу 23.057.

"Бројеви су огромни, али успели смо да свим мигрантима обезбедимо храну, медицински их збринемо... овамо нико није прошао а да није осетио помоћ Србије", поручио је Вулин.

Он је подсетио да ће у складу са најавама премијера Александра Вучића привремени прихватни центар, попут оних у Кањижи и Прешеву, бити изграђен и у Београду, како би се ослободио центар града, а мигрантима омогућило да потребе задовоље на једном месту.

Вулин је нагласио да су представници Црвеног крста и УН, током недавних разговора у Женеви, истакли да виде Србију као пример хуманости и организованости.

Посебно су истакли, како је рекао, да је Александар Вучић једини премијер који је два пута обишао мигранте, што су схватили као доказ како се Србија односи према људима у невољи.

"Србија је, иако мања и сиромашнија од других на овом простору, показала да је много већа и организованија када је хуманост у питању", рекао је министар.

Он је захвалио Руско-српском хуманитарном центру на правовременој и конкретној помоћи која је омогућила да се у Прешеву и Кањижи реше проблеми збрињавања миграната.

Вулин: Србија је спремна за сваки број миграната

На констатацију новинара да велики број миграната чека на македонско-грчкој граници,  Вулин је рекао да је Србија спремна за сваки број миграната који буде ушао у нашу земљу.

"Спремни смо за сваки број миграната, и да свакоме од њих обезбедимо заштиту, храну, лек. Који број њих ће ући у Србију на то не можемо да утичемо, јер Србија то није изазвала па неће моћи ни да реши", рекао је Вулин.

Министар је навео и да храна, лекови као и најосновније што држава обезбеђује за мигранте, Србију дневно кошта нешто више од 15.000 евра.

На питање да ли је безбедност државе угрожена, Вулин је рекао да све што се може урадити на плану безбедности држава ради, свима се узимају отисци прстију, свако ко уђе у земљу се фотогафише.

Изузетно добар рад МУП-а и Војске Србије је гарант да сваку безбедносну претњу контролишемо, рекао је министар.

"Много људи је ушло у Србију, не можемо за сваког да знамо да ли је и у којој мери безбедносна претња, али, захваљујући раду МУП-а и других безбедносних структура, успешно штитимо безбедност земље", оценио је Вулин. 

Вулин, амбасадор Чепурин, кодиректор Српско-руског хуманитарног центра Виктор Сафјанов и представник Високог комесаријата ОУН за избеглице Ханс Фридрих Шодер посетили су прихватни центар за мигранте код Кањиже. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару