Читај ми!

Залихе крви на измаку, најпотребније А позитивна и 0 негативна

Институт за трансфузију крви располаже са једноиподневним залихама крви, а највећи је проблем са А позитивном и 0 негативном крвном групом, изјавила је Ивана Родић из тог института.

Ивана Родић је изјавила да је током викенда здравственим институцијама у Београду испоручено 400 јединица крви, преноси Танјуг.

"Нисмо били у могућности да задовољимо четири А позитивна програма, али у сва четири случаја реч је о такозваним хладним операцијама", истакла је Родићева и додала како се нада да ће током дана одзив грађана бити повећан.

Родићева је указала да "за све хитне случајеве, свакако, увек има довољно крви, јер је основна обавеза управљање дефицитом у ситуацијама када се дефицит јави".

Објашњава да се непрестано обавља комуникација са свим трансфузиолошким службама у Србији и да у Институту преузимају све вишкове крви, као и да је од петка објављен апел и да очекује да ће се грађани одазвати.

Подсећа да је ове недеље мали број организованих акција као и да се у организованим акцијама очекује до 80 јединица крви.

"Са грађанима који дају крв на нашим фиксним пунктовима, то не би требало да буде више од 120-130 по дану, а дневне потребе у Београду су 250 јединица", прецизирала је Родићева.

Истиче да је Србија у групи земаља са вишим нивоом давалаштва крви, а да је од почетка јула 7.200 грађана учинило хуман гест и добровољно дало крв.

Београд је највећи регионални здравствени центар, па је потрошња крви у главном граду већа, а чак је у овом периоду транзита и саобраћајних несрећа и повећана потрошња у односу на пролећне месеце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи