Читај ми!

Нелегалне шљункаре мењају приобаље

Само у околини Крушевца има 400 локација на којима се вади шљунак. Већина је нелегална, а копачи су одлично припремљени, па неки чак имају и понтонске мостове. Локална власт није у стању да сама томе стане на пут, јер су за контролу надлежне инспекције из Прокупља и Јагодине, као и Капетанија у Смедереву.

На територији Крушевца пријављене су 43 радње за ископ песка и свака има две-три пријављене локације. Реална слика на терену је сасвим другачија, јер има чак четири пута више копова. Када заврше с експлоaтацијом, копачи остављају пустош.

"Нелегално копање песка може да доведе до велике катaстрофе, значи однеће нам ове баште и све што имамо", каже Мирослав Радојевић из села Гавез.

Донедавно, на Западној Морави између села Кукљин и Кошеви, био је нелегални понтонски мост. На њему је пре непуних месец дана страдао Драган Стојановић, када се камион који је превозио песак срушио с понтона у реку.

"Ово лице које је страдало је, према изјави послодавца, код њега радило скоро две године а да са њим није закључило уговор о раду нити је било пријављено на обавезно социјално осигурање", каже начелник Одељења инспекције рада у Крушевцу Југослав Вељковић.

Пре неколико дана нелегални копачи шљунка оштетили су и заштитни бедем од поплава на Западној Морави у Јасици.

"Сви губе, губи држава jер се мења приобаље, губимо ми, пре свега због новца од такса, живи свет се нарушава и треће – немамо регулисану обалу", каже начелник Опште управе Крушевца Душан Тодоровић.

Начелник Рибочуварског подручја Крушевац Милан Милошевић каже да се најчешће дешава да се приликом експлоатације промени и сам ток реке, тако да се на тај начин нарушавају рибљи путеви и станишта.

Непланским вађењем шљунка угрожен је биодиверзитет, а предео око Западне Мораве пун је такозваних месечевих рупа од којих временом настају дивље депоније.

Проблем је и у укрштању надлежности јер је већина инспекција ван Крушевца.

Водни инспектор задужен за ово подручје је у Прокупљу и долази повремено, по позиву. За земљиште је задужена инспекција у Јагодини, а за нелегално постављање објеката Капетанија у Смедереву јер је Западна Морава пловна река.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи