Читај ми!

Батут: Први случај инфекције вирусом Западног Нила

У Србији је пријављен и први пут ове године лабораторијски потврђен случај инфекције вирусом Западног Нила, навео је у свом извештају Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут".

Како је наведено на сајту Института "Батут", инфекција вирусом је потврђена код мушкарца старог 56. година са територије Јужнобанатског округа који се налази на болничком лечењу, преноси Бета.

У Батуту су подсетили да је инфекција вирусом Западног Нила званично први пут регистрована на територији Србије крајем јула 2012. године.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење, односно обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности комараца. Први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број оболелих особа региструје се током августа и септембра.

До почетка августа у 2015. години у земљама Европске уније регистровано је шест случајева оболевања од грознице Западног Нила, и то у: Италији (4), Бугарској (1) и Румунији (1). Ван граница Европске уније, у Израелу регистрована су три случаја оболевања.

Како наводи Батут, већина особа (80-90 одсто) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме ни знаке болести.

Код малог процента заражених особа (10 до 20 одсто) симптоми подсећају на обољење слично грипу, с наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, болом у грлу, леђима, мишићима, зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом.

Међутим, код појединих особа долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса (код 0,2% оболелих млађих од 65 година, и код 2% пацијената преко 65 година живота), односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Симптоми неуроинвазивног облика болести су главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа.

Након прележане инфекције, често долази до развоја дуготрајних секвела, као што су умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија.

У "Батуту" су посаветовали грађане да користе средства против уједа комараца, да носе одећу која покрива ноге у руке, као и да избегавају боравак на отвореном када је најинтезивнија активност комораца – у сумрак и зору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи