Читај ми!

Грожђе одолева суши

У Вршцу, на највећим плантажама винограда у земљи, почела је берба раних сорти грожђа. И поред суше и високих темепреатура, грожђе, за сада, одолева и у добром је стању. Уколико кише ускоро не буде, страдаће касне сорте.

Вршачко виногорје два и по месеца је без капи кише. Ипак, сунце није у великој мери нашкодило овогодишњем роду, бар када су ране сорте у питању.

Берба мускат отонела је већ почела и то знатно раније него прошле године. У фирми "Вршчаки виногради" очекују просечне приносе и надају се киши.

"Позније сорте, као италијански ризлинг и друге, осећају последице, јер није дошло до наливања зрна, зрно је нешто ситније. Али, нека киша би могла да побољша ситуацију. Када погледамо ратарске културе, ми још увек одолевамо", каже технолог Петра Милановић Крајован.

Иако владају екстермно високе температуре, винари кажу да такви услови погодују лози више него што је то био случај са прошлогодишњим кишним летом. Очекују слатко грожђе и квалитетније вино.

"Може бити још боље, ако мало буде кише, само да не буде града и неких чуда... Мислим да ћемо бити задовољни, и да ће грожђе бити много бољег квалитета. И принос ће бити нешто", рекао је винар Иван Милановић.

Љубитељи винске капљице не треба да брину – вршчако вино ће, кажу произвођачи, ове године бити квалитетно а биће га и у довољној колични.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи