Читај ми!

Инспектори "чешљају" ресторане и ноћне клубове

Код готово трећине контролисаних пореских обвезника у Србији откривене су неправилности у евидентирању промета преко фискалних каса. У Пореској управи кажу да је већина контрола била у угоститељским објектима. Почетком месеца неколико познатих београдских локала привремено је затворено због неправилности у раду.

Приликом контроле појединих престоничких ексклузивних ресторана и ноћних клубова утврђено је да неки власници избегавају да издају фискалне рачуне и да продају акцизне производе без неопходне документације о пореклу.

Прошле недеље инспектори су посетили угоститеље у Врњачкој Бањи и Гучи. Од 46 контролисаних пореских обвезника утврђено је да њих 34 није пословало по прописима.

Од почетка године, на територији Србије, извршена је 6.051 контрола евидентирања промета преко фискалне касе, од чега су у 1.792 случаја утврђене неправилности. За неевидентирање промета преко фискалне касе запрећене су казне и до два милиона динара. С обзиром на број пореских обвезника и сложеност послова, Пореска управа нема довољно инспектора теренске контроле, наводи се у саопштењу Пореске управе.

Поред инспектора Пореске управе на терену су и њихове колеге из Инспекције рада који проверавају да ли су радници пријављени или раде на црно.

"С обзиром на то да су казне драстично велике и крећу се у милионским износима, од самог старта нисмо ни размишљали о раду на црно. Најбоље је пријавити све раднике и бити чист као што јесмо. Имамо пријављених десет радника тренутно, планирамо да проширимо до неких 15 радника", каже угоститељ Милић Жунић.

Због туристичке сезоне угоститељи ангажују већи број радника. Данас је Инспекција рада проверавала локале на Златибору.

Преподневна контрола показала је боље резултате у поређењу са резултатима од зимус.

"Први резултати са терена су бољи него што су били у јануару. Мање има радника на црно, углавном су радници који су легално пријављени. За сада подаци са терена говоре да је негде око шест радника откривено да је радило на црно, што у односу на број контролисаних објеката није много", каже Момо Мишевић из Инспекције рада.

Пракса показује да инспекције на власнике делују и превентивно. Прошлог месеца после посете инспектора рада, три послодавца су запослила 270 радника који су до тада радили на црно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи