Читај ми!

Фондација "Тијана Јурић" у систему европске потраге за несталом децом

Фондација "Тијана Јурић" саопштила је да је постала члан организације "АМБЕР алерт Европа" која се бави потрагом за несталом децом на територији целе Европе.

Чланством "Фондације Тијана Јурић" и Србија се прикључила земљама чланицама "АМБЕР алерт" заједнице - Белгији, Великој Британији, Грчкој, Ирској, Италији, Немачкој, Португалији, Румунији, Француској, Холандији, Чешкој, Канади, Аустралији и многим другим, истиче се у саопштењу фондације.

Организација "АМБЕР Алерт" препознатљива је по јединственом систему за узбуну који се покреће након нестанка детета у једној земљи. Слика, опис како је дете било обучено у моменту нестанка, где је последњи пут виђено, емитују се у телевизијским и радио програмима, објављују на интернет станицама и осталим каналима за комуникацију.

Циљ "Фондације Тијана Јурић" је, како се напомиње, да у сарадњи са надлежним институцијама, такав систем за узбуну почне да функционише и у Србији.

"Намера је да посредујемо између наших надлежних установа и "АМБЕР алерт Европа" и да такав систем обавештавања јавности у случају нестанка деце заживи и код нас", каже оснивач фондације Игор Јурић.

У саопштењу се подсећа да је "Фондација Тијана Јурић" дала је већ допринос на пољу безбедности, након што је предлог за бржу реакцију полиције у случајевима несталих лица Скупштина Србије 16. јула 2015. године усвојила као "Тијанин закон".

Након усвајања "Тијаниног закона", полиција мора да почне потрагу одмах након пријаве нестанка.

Иницијатива за подношење измене тадашњег Закона о полицији покренута је, јер је полиција чекала 24 сата да затражи лоцирање Тијаниног телефона, што се касније показало као прекасно.

Петнаестогодишња Тијана Јурић отета је и потом убијена у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године у близини села Бајмока.

Последњи пут виђена је 25 минута после поноћи, недалеко од Спортског центра "Рата" у Бајмоку, док је њено тело пронађено дванаест дана касније, 7. августа, на запуштеном сметлишту у околини Сомбора.

Драган Ђурић (34) ухапшен је после потраге која је трајала 12 дана. Признао је злочин и полицији показао где је закопао тело убијене девојчице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи