Читај ми!

Савет за штампу: Највише притужби због нетачних информација

Од почетка године, Савет за штампу примио је чак 59 жалби, а тренутно су у процедури две - жалба Коалиције против дискриминације због текста објављеног у "Вечерњим новостима" и жалба "Танјуга" због текста који је објавио портал "Пиштаљка". Највише жалби односило се на рад "Блица" и "Информера", а затим на "Ало", "Курир" и "Вечерње новости".

Гордана Новаковић из Савета за штампу изјавила је за Данас да је у питању број поднетих жалби, што не значи да су медији толико пута прекршили Кодекс новинара Србије и додаје како се жалбе најчешће односе на део Кодекса који се тиче истинитости извештавања.

"Обично је реч о нетачним или непровереним информацијама, неразликовању чињеница од претпоставки, нагађања и коментара, неконсултовање више извора - 16 жалби. Због дискриминације је поднето 12 жалби, а 11 због кршења ауторских права. Знатно мање због кршења претпоставке невиности и непоштовања приватности", указује Новаковићева.

Према њеним речима, одлуку Савета имају обавезу да објаве медији коју су прихватили надлежност Савета за штампу, док они који то нису учинили, њима се изриче опомена.

"Таквим медијима изричемо јавне опомене, али не можемо да их обавежемо да их објаве. Кад је реч о медијима који имају обавезу да објаве одлуке, ове године се није десило да то не ураде", подсећа Новаковићева и додаје како је из формалних разлога одбачено осам жалби, које уопште нису ушле у процедуру. 

"У три случаја подносиоци жалбе нису били лично оштећени, у два случаја су се жалбе односиле на електронске медије, за које Савет није надлежан, у два су текстови већ били уклоњени са портала у тренутку подношења жалби, док се у једном случају подносилац жалио на нешто што је већ решено медијацијом", указује Новаковићева, додајући да када је реч о жалбама које су стигле пред Комисију, прекршај Кодекса утврђен је у 28 случајева.

Закључује да су ове године договором решене само две жалбе. Курир је објавио извињење због тога што су објавили фотографију погрешне особе, а Хет Нап, недељник на мађарском се извинио због непримереног, дискриминаторног текста о Ромима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи