Читај ми!

Завод: Нема неправилности у уџбенику историје за шести разред

Уредник у Заводу за уџбенике Небојша Јовановић изјавио је да у уџбенику за историју за шести разред те издавачке куће не постоји ништа што је "фактографски и научно спорно". Из Министарства просвете подсећају да је СПЦ већ имала извесних примедби на уџбеник.

Поводом писања неких медија да је "шокантно" да деца уче да су Албанци староседеоци Балкана од којих су Срби отели земљу, Небојша Јовановић је агенцији Бета рекао да то у уџбенику не пише.

Јовановић је подсетио да је реч о уџбенику који постоји скоро пет деценија, из кога су училе генерације ученика, а да је аутор професор и академик Раде Михаљчић, који је најмеродавнији да пише уџбеник.

Наводи да су издавач и аутор усвојили раније неке примедбе у вези са терминологијом и да су у новом издању уџбеника преформулисали назив Македонски Словени и Македонска држава.

Према његовим речима, једна од примедби била је и да се "Албанци третирају као посебан народ".

"Без обзира у каквим смо ми односима с Албанцима, то је посебан народ који има своју културу, традицију и историју. Уплитати то са неким дневнополитичким односима нас и Албанаца је депласирано. Реч је о средњем веку", навео је Јовановић.

Подсећа да су уџбеник одобрили и Министарство просвете и Национално-просветни савет.

"Ми у Заводу знамо шта је разлог за критике. Наша конкуренција хоће да обори уџбеник који је најпродаванији и постоји на тржишту све ово време", указао је Јовановић.

У Министарству просвете, научног и технолошког развоја напомињу да је уџбеник из историје за шести разред Завода за уџбенике чији је аутор Раде Михаљчић одобрен 2008. године, а новим законом провера уџбеника предвиђена је на сваке четири године.

Агенцији Бета речено је у том министарству да је Српска православна црква у наставној 2013. и 2014. години уложила пет примедби на тај уџбеник, а да је Завод за унапређење образовања и васпитања усвојио две.

"После смо то проследили Заводу за уџбенике који је саопштио да ће бити издато ново издање", рекли су у Министарству просвете.

У том министарству наводе да Нови Закон о уџбеницима предвиђа да се уџбеници одобравају на четири године као и да листа оцењивача уџбеника буде јавна.

До сада су позитивно мишљење о уџбенику давали Завод за унапређивање образовања и васпитања и Национално просветни савет, док је Министарство просвете своје мишљење давало на основу тих процена.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи